Aljoša Jurinić na otvorenju 41. Samoborske glazbene jeseni

Koncertom ponajboljeg mladog pijanista Aljoše Jurinića svečano je otvoreno 41. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Za samoborski koncert Jurinić je odabrao skladbe Reverie Claudea Debussyja, 1. sonatu za klavir u fis-molu, op.11 Roberta Schumanna i 4. baladu za klavir u f-molu, op.52 Frédérica Chopina.Aljoša-JurinićBio je to spektar od nježnih, bogatih i toplih boja Debussyja, romantičnog pa snažnog ugođaja Schumanna, te sve do vrhunca večeri u impresivnoj izvedbi tehnički izazovnog Chopina. Jurinić je izazvao oduševljenje publike te je nagrađen dugotrajnim pljeskom, a odužio se dvostrukim dodatnim programom.

Aljoša Jurinić najveći je uspjeh do sada postigao 2012. pobjedom na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u Zwickauu. Prošle godine bio je finalist 17. međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi, a ove je godine osvojio petu nagradu na međunarodnom pijanističkom Natjecanju kraljice Elizabete u Belgiji. Najmlađi je dobitnik godišnje Nagrade Vladimir Nazor, pobjednik je mnogih natjecanja u inozemstvu i Hrvatskoj, a 2013. pobijedio je i na 10. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru.

Na svečanom otvorenju 41. Samoborske glazbene jeseni u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru bili su brojni uzvanici, koje je pozdravio umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić. Ovogodišnje izdanje festivala proglasila je otvorenim pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo, a svečani koncert otvorenja izravno je prenosila Hrvatska radio televizija.

U jutarnjem dijelu festivala 24. rujna koncertom polaznika radionica završen je ovogodišnji Ivana Bilić Marimba Week, koji je bio uvertira u program Samoborske glazbene jeseni.

 

SGJ


 40. Samoborska glazbena jesen

 Stefan Milenković

Stefan Milenković otvara 39. Samoborske glazbene jeseni


Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
38. Samoborska glazbena jesen

Tagged: , , , , , , , ,