Amela Frankl: Fotografski Dnevnik s ruba pustinje

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu može se razgledati novootvorena izložba multimedijalne umjetnice Amele Frankl ‘Dnevnik s ruba pustinje’.

Na njoj je predstavljeno 150 fotografija u formi dnevničkog fotografskog niza tijekom umjetničina putovanja po Mauritaniji, Francuskoj i Hrvatskoj.

Riječ je o kompozicijama foto slika, o skupu fotografija i fotomontaža iz osobnog arhiva umjetnice koje su nastale u razdoblju od 2019. do 2021. godine. U formi dnevničkog fotografskog niza umjetnica se fotografijom služi kao sredstvom za pripovijedanje priče u kojoj svaka fotografija ima i emocionalnu pozadinu. Kustosica izložbe je dr. sc. Ivana Mance iz Instituta za povijest umjetnosti, a kustosica za izložbe MUO je Marijana Paula Ferenčić.

 

Amela Frankl (Zagreb, 1963.) multimedijalna umjetnica, diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (klasa F. Kulmer) u Zagrebu 1988. godine. U razdoblju od 1989. do 1994. godine na studijskom je boravku u Kölnu. Članica je HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Realizacije (izbor): ‘I to će proći’, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2017.; ‘Što nosim’, projekt knjige, u suradnji s MSU i MeandarMedia, 2017.; ‘Balada o dva nadgrobna bloka’, park Zrinjevac, Zagreb, 2015.; ‘Za početak’, u suradnji s orguljašem Pavom Mašićem, ‘Stara sinagoga’, Koprivnica, 2013.; ‘Što nosim’, u suradnji s deset zagrebačkih kustosa i kustoskih udruga, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb-Pariz , 2011.-2013.; ‘Za zdenac života’, Atelje Meštrović, Zagreb, 2011.; ‘Ime mojega oca’, ‘Slika od zvuka’, Treći program Hrvatskog Radija, 2010.; ‘Do kosti’, Gradska Galerija Labin, 2010.; ‘S njima i bez njih’, Festival Ekstravagantna tijela: ‘Ekstravagantni umovi’, Zagreb 2010.

MUO / Foto: Vedran Benović


Tagged: , , , , , , , , ,