King Cross: Izložba kopija Najskupljih slika na svijetu

Zagrebački King Cross postao je jedinstvena galerija u kojoj možete razgledati izložbu kopija ‘Najskuplje slike na svijetu’.Odlazak u shopping centar ujedno može postati i odlazak u galeriju umjetnina. King Cross s ponosom predstavlja izložbu ‘Najskuplje slike na svijetu’, kroz koju će posjetitelji moći razgledati odabrane kopije najvrjednijih svjetskih umjetničkih djela.

Do 23. ožujka prostor King Crossa bit će uljepšan kopijama ikoničkih djela Picassa, Renoira, Klimta, Van Gogha, Rubensa, Warhola i mnogih drugih – izrađenim u istoj veličini i uglavnom istom tehnikom kao što su i originali. Vrijednost originalnih umjetničkih djela po kojima su dotične kopije izrađene broji se u desecima, pa čak i stotinama milijuna dolara (prema javno dostupnih podacima iz ožujka 2018. godine, kada su kopije izrađene za izložbu). Originalne umjetnine često mijenjaju vlasnike, od muzeja i galerija do privatnih kolekcionara, tako da se i njihova cijena često mijenja – uglavnom na više.

Izvorne slike (čije su kopije elementi ove izložbe) inače nisu bile izložene zajedno u nekom izložbenom prostoru pa ovaj postav pruža i jedinstvenu priliku za uvid kako bi to izgledalo kada bi čovječanstvo uspjelo svoja najvrjednija djela likovne umjetnosti objediniti na jednom mjestu. Sada ih možemo pronaći po čuvenim svjetskim muzejima i galerijama poput Louvrea ili Tatea, ali mnoge su pažljivo čuvane od očiju javnosti u trezorima privatnih zbirki. Glavni je fokus izložbe ‘Najskuplje slike na svijetu’ prikazati koliko je umjetnost različita i koliko nevjerojatne iznose ljudi plaćaju za pojedina umjetnička djela. Također, posjetitelju pruža priliku da se sam zapita: ‘Vrijede li doista toliko?’

Postav se sastoji se od osam ‘otoka’ s eksponatima u veličini izvornika, uz dva info kioska (s touch screenovima) na kojima posjetitelji mogu saznati informacije o vrijednosti slika, umjetnicima, kuriozitetima o djelima, ali i povijesti kupnje i prodaje umjetnine koja ponekad zna biti uzbudljivija od trilera.

Izložbu ‘Najskuplje slike na svijetu’ prati intenzivna aktivnost na društvenim mrežama King Crossa. Pratitelji na službenim facebook i instagram profilima mogu sudjelovati u nagradnom natječaju ‘O kojoj je slici riječ’, gdje je djelo prikazano u jednom fragmentu ili pikselizirano, a dobitnik odabran slučajnim odabirom osvojit će vrijedan poklon-bon. Za sve pratitelje priprema se i niz kvizova kroz koje će se moći još detaljnije upoznati s izloženim djelima.

‘S velikim veseljem vas očekujemo na izložbi ‘Najskuplje slike na svijetu’, jer je ovo događaj za cijelu obitelj. Danas razgledajte kopije u King Crossu, a uskoro možda s divnim uspomenama iz našeg centra razgledate originale u Parizu, Londonu, New Yorku ili Beču’, poručujuiz King Crossa.

K. C.


Tagged: , , , , , , , , , , ,