Ivan Mihaljević: Izložba fotografija Izvan okvira

Izložba fotografija ‘Izvan okvira’ mladog autora Ivana Mihaljevića, održat će se u ponedjeljak, 22. veljače (20 sati) u Foto galeriji Dubrava (Filakovac), Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu.Na izložbi će biti prikazani portreti likova iz ‘Noćne more’ Željka Malnara, koje Mihaljević prikazuje kao poznata TV lica, ali i kao ljude s društvene margine. Izložbu će, uz autora, otvoriti Iva Körbler, autorica predgovora kataloga; Svebor Vidmar, kustos galerije i modeli s fotografija Jaran, Remzo, Braco – CroRom, Cezar, Anđa…

Život ‘Izvan okvira’ inspirirao je fotografa i videoumjetnika Ivana Mihaljevića da portretira poznate televizijske likove iz vjerojatno prvog reality showa uopće, a svakako prvog na našim prostorima, legendarne ‘Noćne more’ Željka Malnara, koja je kasnije imala nastavak u ‘Nemogućoj eMisiji’.
Jaran, Cro Rom, Remzo, Laky, Cezar i najveća dama među njima – Anđa, zahvalni su modeli za atraktivne fotografije. Njihova osebujnost, ekspresivnost i iskustvo pred objektivom bili su jamstvo da će Ivan dobiti točno ono što želi – visokoestetizirane, likovno zanimljive, unikatne portrete, koji definitivno izlaze ‘Izvan okvira’.
Fotografije iz studija, kao i one iz realnog života, prikazuju sav kolorit životnih okolnosti ovih simpatičnih likova, istodobno ljudi s margine, sputanih mnogim društvenim i osobnim limitima, ali i TV zvijezda s višegodišnjom slavom, koja im otvara sva vrata, od ‘običnog šaltera’ do najviših državnih institucija, jer oni su jednostavno ‘Izvan okvira’.
Ovoj su izložbi u fokusu ljudi, a potiče na potrebu društvene uključivosti, jednakopravnosti svih, bez obzira na njihovo podrijetlo i osobne mogućnosti. Ovo je izložba ljudskosti, pružene ruke, ljubavi iznad i ‘Izvan okvira’.
(Iva Körbler, iz kataloga izložbe)

Ivan Mihaljević (8.12.2000., Zagreb) fotograf je i videoartist, koji se od dječačkih dana zanima za vizualno. Tijekom srednje škole pomalo fotoaparatom i kamerom zamjenjuje svoju prvu ljubav, violinu, koju je završio u klasi profesora Krunoslava Marića. Kadgod je moguće volontira, fotografira, asistira i snima, učeći od starijih kolega. Već s 15 godina vodi i prve filmske radionice na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku, a njegove fotografije objavljivane su u raznim časopisima i na portalima. Sa 16 godina, njegova fotografija odabrana je kao službena fotografija zaštićenoga domaćeg proizvoda – Drniški pršut.

Uz fotografiju, veliki interes iskazuje i za video te snima i montira razne formate, a njegov prvi kratki film ‘Donne’ prikazan je na filmskom festivalu u gradu Firozabad u Indiji, na prestižnom Women of the World 2020 Film Festivalu. Film ‘Imagine’, prema poznatoj pjesmi Johna Lennona, dobio je pohvalu Palestinskog filmskog saveza za promicanje ljudskih prava. Kratki igrani film ‘Brundina’, psihološki triler, temeljen na problemima nastalima tijekom izolacije u pandemiji korona virusa, uvršten je u službeni program festivala Kathmandu World Film Festival u Nepalu.

Osim vlastitih filmova, tijekom 2020. godine, sudjeluje kao asistent kamere, drugi snimatelj ili snimatelj na TV i filmskim produkcijama, među kojima se ističu kratki igrani film u hrvatsko-egipatskoj koprodukciji ‘Searching for KA’, film Branka Schmidta ‘Džoker’, TV emisija ‘Art Caffe’… Uz to, oblikovao je sliku i realizirao prijenose koncerata klasične i pop glazbe, kao što su Zagrebačka filharmonija, BethoveenFest, Maria Pires, Il Giardino Armonico, Zagrebački kvartet, Zagrebački solisti, Massimo, prvi hibridni koncert…

N. M.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,