Amfitrion: Mladenačka Papandopulova opera u HNK-u

Mladenačka opera velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula ‘Amfitrion’ praizvedena je s golemim uspjehom na sceni zagrebačkoga HNK 1940. godine.Zatim je partitura opere misteriozno nestala i djelo je godinama slovilo kao izgubljeno, da bi tek nedavno bilo pronađeno.

Opera se temelji na duhovitom libretu Mije Štimca i Enrica Goliscianija napisanome prema istoimenom Molièreovu antologijskom djelu. Muzička parodija u tri čina ‘Amfitrion’ donosi inačicu mitološke priče o bogovima Zeusu i Merkuru koji poprimaju ljudski lik i karaktere kako bi dvojici smrtnika – tebanskom vojskovođi Amfitrionu i njegovu ordonancu Sosiasu – zaveli žene.

Riječ je o opernom projektu, koji će premijerno biti izveden 12. svibnja i reprizno dan kasnije, u čijoj pripremi sudjeluju studenti Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Operu režira Kristina Grubiša pod mentorstvom Krešimira Dolenčića, dirigent je premijere Matija Fortuna, a dirigenti repriza su studenti Mateo Narančić i Ivan Šćepanović.

H. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,