Nabucco: Prva ovosezonska operna premijera u HNK

Prva operna premijera nove kazališne sezone u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu bio je ‘Nabucco’ Giuseppe Verdija, kojim je ravnao Pier Giorgio Morandi, a režiju potpisuje Giancarlo del Monaco.Četveročinsku lirsko-dramsku operu ‘Nabucco’ Verdi je skladao 1841. godine kao svoju treću operu na libreto Temistoclea Solere prema drami ‘Nabucodonosor’ Augustea Anicet-Bourgeoisa i Francisa Cornuea iz 1836. te scenariju istoimenog baleta Antonija Cortesija iz 1838.

Opera je prvi put izvedena u milanskoj Scali pod naslovom ‘Nabucodonosor’, a njezin golem uspjeh trajno je uspostavio Verdijevu reputaciju velikoga opernog skladatelja. Tema opere je teška povijest židovskoga naroda, koji je babilonski kralj osvajač Nabukodonosor II. napao te porazivši, prognao iz njihove domovine.

Iako se povijesni događaji koriste samo kao pozadina romantičnoga i političkoga zapleta. Verdija je kao velikog rodoljuba posebno potaknuo prizor u kojemu zarobljeni Židovi na obalama Eufrata čeznu za dalekom domovinom.

U jednoj noći napisao je nadaleko poznatu zborsku ariju koja je postala dramaturškom i glazbenom okosnicom djela ‘Va, pensiero, sull’ali dorate / Poleti, misli, na krilima zlatnim‘. Taj je refren ubrzo poslije praizvedbe djela izašao na talijanske ulice pjevan kao revolucionarna himna, a do danas se s njime redovito izlazi na bis u mnogim opernim kućama diljem svijeta.

Skoro četrdeset godina nakon posljednjega premijernog izvođenja, ‘Nabucco’ se opet našao na daskama HNK.

H. R. / Foto: Mara Bratoš i Saša Novković


Tagged: , , , , , , , , ,