Amira Medunjanin: Eleno kerko

Sarajevska glazbenica Amira Medunjanin snimila je spot za tradicionalnu makedonsku pjesmu ‘Eleno kerko’. Riječ je o jednoj od deset pjesama koje će se naći na novom albumu pod nazivom ‘Silk and Stone’, čiji se izlazak očekuje sredinom travnja, iako je najavljivan za ožujak.
Amira Medunjanin u ZKM-u
Cilj spota bio je ovjekovječiti kreativni proces nastajanja albuma uživo. Turbulentni i virtuozni unutarnji svijet vrhunskih glazbenika izašao je na vidjelo u procesu stvaranja glazbe na pozornici, bez prisutstva publike.

‘S produkcijske strane, željeli smo prenijeti naš način rada na nosač zvuka. Bez nasnimavanja, svi zajedno, sve je uživo, snima se iz prve. Voljeli bismo da slušaoci osjete tu ljepotu sviranja koju mi živimo na svim nastupima. Pored toga, namjera nam je bila da iskoristimo mogućnost korištenja muzičkih instrumenata koji su pretežno zastupljeni u zapadnoj kulturi i tradicionalnih muzičkih instrumenata koji su na istoku umnogome zastupljeni. Taj spoj istoka i zapada s poetikom naših prostora je osnova za koncept novog albuma’, kazala je Amira Medunjanin.

Niz sjajnih glazbenika, svatko majstor svog instrumenta, predvođeni Amirom Medunjanin, unijeli su u pjesme količinu energije i emocija kao da ih izvode pred tisućama ljudi – u rasprodanim koncertnim dvoranama bilo kojeg kuta zemaljske kugle, gdje svojom atipičnom vizijom sevdaha svakako i pripadaju. Nenad Vasilić (kontrabas), Bojan Zulfikarpašić (klavir), Hakan Güngör (kanun) i Boško Jović (gitara) te Amira, satkali su u Maloj dvorani Lisinski divnu glazbenu priču ‘Eleno kerko’. Dio te atmosfere, na radost mnogih koji istinski uživaju u Amirinom radu, ovaj spot upravo i donosi, a režirao ga je nagrađivani redatelj Andrej Korovljev.

Novi album ‘Silk and Stone’ Amira Medunjanin u Zagrebu će premijerno predstaviti u sklopu 10. Vip Zagreb Jazz Festivala 15. svibnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Aquarius

Pročitajte još: Amira Medunjanin oduševila u ZKM-u

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,