Ana Rucner: Alkarski ponos

U  Alkarskim dvorima Ana Rucner održala atraktivan koncert World&Croatian beauties kojim je oduševila više od 600 posjetitelja iz Sinja i okolice.

U uzavreloj atmosferi koncerta koji je izazvao veliki interes prisutnih, Ana je predstavila video spotove koji prikazuju razne krajeve Hrvatske kao i tradicionalne pjesme i plesove poput dubrovačkog Linđa, slavonskog Drmeša i mnogih drugih. Koncert su posjetili predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić, alkarski vojvoda, mr. Ante Vučić, članovi Upravnog, Nadzornog odbora i Časnog suda te obnašateljica dužnosti gradonačelnika, zamjenica gradonačelnika Kristina Križanac.

Na koncertu je premijerno predstavljen i turističko-promotivni spot ‘Alkarski ponos’, snimljen u lipnju na atraktivnim sinjskim lokacijama kao što su Sinjski aerodrom, Sinjska tvrđava, Alkarski dvori, Stari grad, Mlinica Milardovići, hipodrom i Alkarsko trkalište. Uz redatelja Darka Drinovca, spot su producirali Ana Rucner i Vlado Kalember. Za skladbu su korištena djela najpoznatijih hrvatskih autora, Jakova Gotovca, Ivana pl. Zajca i Mojmira Čačije, u orkestraciji Thomasa Buritcha, koja se izvode uz pratnju Zagrebačke filharmonije.

U spotu, koji će vjerujojatno privući veliku pažnju kako domaće tako i inozemne publike, te uskoro krenuti u svijet i predstavljati atraktivan promotivni sadržaj Sinja, sudjelovali su i akademski zbor Ivan Goran Kovačić, KUD Glavice iz Sinja, Zagrebačka Filharmonija, kao i klapa Sinj, a posebnu vrijednost spota čine alkari na konjima i alkarski momci, odjeveni u alkarske odore. Naručitelj spota je Viteško Alkarsko društvo Sinj.

Ana Rucner-SinjDr. Ivan Nasić iz Viteškog alkarskog društva istaknuo je kako su željeli napraviti jedan projekt koji će probiti granice Hrvatske i u razgovoru s Anom Rucner došli su do ideje da se snimi spot na tragu njezinih glamuroznih promotivnih i često nagrađivanih spotova.

Po riječima redatelja, Darka Drinovca u spotu nema klasične naracije, sve što je zastupljeno slikom prati prvenstveno glazbu i pojavljivanje različitih izvođača, koji su doprinijeli ovoj vrlo kompleksnoj kompoziciji – od guslara pa do klape. Ana Rucner je glavna solistica koja nosi pjesmu i spaja različitost kompozicija klasične glazbe. Svi zajedno stvaraju glazbenu fuziju koja je popraćena slikom i ukomponirana među sinjske alkare na prepoznatljivim lokacijama Cetinske krajine. Glavni pokretač u ovom spotu je spoj snage glazbe i viteške igre.

Govoreći o ideji za produkciju spota Ana Rucner spomenula je kako je prije četiri godine njezina prijateljica Mihaela Žanko, koja živi u Sinju, gledala njezin nastup uz video projekcije s hrvatskim prirodnim ljepotama i njima se oduševila. Predložila je Ani da napravi nešto slično i za njezin Sinj. Osmislila je idejni koncept i predložila ga prije godinu dana Alkarskom društvu, na čelu s Stipom Jukićem i Ivanom Nasićem i pokazali su interes. Velika joj je čast raditi na ovom projektu jer jako voli Sinj i jer je poput mnogih drugih fascinirana čuvenim Alkarima i Sinjskom alkom.

H. K.


Ana Rucner-300 godina Sinjske alke
Ana Rucner: Spot za 300 godina Sinjske alke
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,