Animafest: Adaptacija šest Murakamijevih priča

Veliko natjecanje dugometražnog filma na Animafestu 2023 izrazito je ekskluzivno sa šest filmova koji su prošli selekciju umjetničkog ravnatelja Daniela Šuljića.

Tematski i stilski raznolika konkurencija filmova projekcije će imati u večernjim satima pod vedrim nebom Ljetne pozornice Tuškanac u Zagrebu

Adaptacija šest priča Harukija Murakamija ‘Slijepa vrba’, usnula žena Pierrea Földesa, francusko-američkog skladatelja, slikara i redatelja mađarskih korijena koji se proslavio glazbom za videoigre (npr. serijal Hitman), filmove i ceremoniju otvaranja zimskih OI 2002, ima epizodnu, ali uokvirenu strukturu pri pastiširanju majstorovih djela.

Radnja počinje u Tokyju gdje nakon velikog potresa (psihološke rupture) bankovnog činovnika Komuru napušta vijestima zatravljena supruga Kyoko, fokalizacijski razmjerno potisnut lik čije vizije filmu daju naslov. Komuri prijeti prekid radnog odnosa, a nestaje mu i mačka, pa on putuje na Hokkaido kako bi dostavio paket nepoznatog sadržaja. Njegov kolega Katagiri u stanu, pak, zatječe veliku žabu (fantaziju društvene relevantnosti) koja citirajući klasike traži činovnikovu pomoć u spašavanju grada od divovskog crva (utjelovljenja bijesa suvremenog čovjeka i rušilačke snage prirode).

3D motioncapture stvarnih glumaca usađen je u 2D film blijedih, pastelnih, kadšto zagasitih boja s prozračnim drugim planom u službi efemernosti (prolaznici su praktički nevidljivi “duhovi”). Film nadrealističko oniričke, magijskorealističke logike koja kombinira vizualnu doslovnost i simboličnost važnim se djelom odvija u Murakamiju omiljenim liminalnim prostorima te prikazuje urbano otuđenje, egzistencijalističku tjeskobu, anksioznost, nesigurnost, prepuštanje, emocionalnu otupjelost i banalnost svakodnevice, ali i humor, eros te potragu za bliskošću i smislom. Veza sna (u koji likovi često zapadaju) i jave izravna je i oblikotvorna, dok je problematika korporativnih racionalizacija i medija potisnuta na obod filma. Dijaloški bogata ‘Slijepa vrba, usnula žena’ po uzoru na vlastite predloške djelo je sklono referencama na visoku i popularnu kulturu, a odvija se polaganim čitalačkim ritmom kišnog nedjeljnog popodneva uz akustičnu pratnju smooth jazza.

G, B. / Foto: Animafest


Tagged: , , , , , , , , ,