Animafest open-air: Dekica više na Zrinjevcu

Park Zrinjevac, zahvaljujući Animafestu, opet se pretvorio u najljepše i najposjećenije zagrebačko kino za koje, doduše, nije bila potrebna ulaznica, ali zato se tražila – ‘dekica više’.Animafest open-airNakon iznimnog uspjeha prošlogodišnjih projekcija na otvorenom, Svjetski festival animiranog filma i svoje ovogodišnje izdanje (6.-11. lipnja) najavljuje tzv. open-air projekcijama, ali i piknicima te radionicama za najmlađe.

Prva od njih održana je u srcu Zagreba, parku Zrinjevcu, koji se zahvaljujući Animafestu prometnuo u šarenu košnicu u koju je ‘red’ uvodio ‘Surogat’, jedna od ovogodišnjih festivalskih maskota. Od popodnevnih su sati najmlađi o filmu učili na radionicama Restarta, čiji ih je tim uveo u tajne građenja filmske priče, a navečer je prikazan lanjski dobitnik Animafestove nagrade publike ‘Pjesma mora’ Tomma Moorea.

Dozvoli li vrijeme, novo izdanje Animafestovog piknik kina zbit će se u nedjelju, a program opet traje od popodneva do večeri. Radionice za djecu nastavljaju se u terminima od 17 i 19 sati, a u 21.30 na veliko platno Zrinjevca izaći će jedini hrvatski oskarovac ‘Surogat’ Dušana Vukotića.

Program će publiku vratiti i u same začetke hrvatske animacije, filmom koji je obilježio nastanak danas čuvene Zagrebačke škole crtanog filma ‘Velikim mitingom’ Waltera i Norberta Neugebauera iz 1951., a bit će prikazana i tri za Oscar nominirana ostvarenja hrvatske animacije – ‘Tup-tup’ Nedeljka Dragića, ‘Lutka snova’ Boba Godfreya i Zlatka Grgića te ‘Igra’ Dušana Vukotića. Hrvatski oskarovci ujedno su i najava jednog od niza iznimno atraktivnih programskih blokova ovogodišnjeg Animafesta, onog posvećenog utjecaju Oscara na animaciju.

U slučaju kiše projekcije se odgađaju, no Animafest publici open-air rendez-vous zakazuje već idućeg vikenda, u subotu 4. i nedjelju 5. lipnja, u parku Ribnjak. Tamo će 4. lipnja moći besplatno pogledati dobitnika lanjskog Grand Prixa za dugometražni film ‘Dječak i svijet’ Alea Abreua, a 5. lipnja izbor iz klasika nagrađenih Akademijinim kipićem.

Bit će to ‘Divljina’ Wendy Tilby i Amande Forbis iz 2011, zatim ‘Ryan’, film lanjskog Animafestova žirijevca Chrisa Landretha iz 2004., inspirativni klasik ‘Čovjek koji je sadio drveće’ Frédérica Backa iz 1987., ‘Otac i kći’ Michaela Dudoka de Wita iz 2000., ‘Svako dijete’ Eugenea Fedorenka iz 1979. i ‘Danski pjesnik’ Torill Kove iz 2006.

Podsjetimo i da se festivalske ulaznice mogu kupiti na prepoznatljivom info-punktu u obliku maskote Mandleka, na Cvjetnom trgu, do početka Animafesta vikendom, a za vrijeme festivala svakodnevno. Glavni festivalski program započinje, pak, 6. lipnja, a sve detalje njegove bogate ponude s preko 300 naslova potražite na animafest.hr


Animafest-Zrinjevac
Tagged: , , , , , , , , ,