Ante Tomić: Transvestiti su mi jako uzbudljive osobe

‘Staviti na sebe haljinu i štikle i izaći na ulicu, za to treba imati hrabrosti. Transvestiti su mi jako uzbudljive osobe’, kazao je splitski književnik i kolumnist Ante Tomić na tribini ‘Što je pisac htio reći’ u zagrebačkom Vinyl baru govoreći o svom upravo dovršenom filmskom scenariju.Ante Tomić i Milana VlaovićRiječ je o originalnom scenariju za film ‘Ustav Republike Hrvatske’, koji će se snimati u jednom zagrebačkom stanu u Gundulićevoj ulici i režirat će ga Rajko Grlić, a prvi je to put da se Tomić pozabavio queer tematikom.

‘Nisam bio osobito zabrinut niti sam mislio da sam prava osoba koja bi mogla govoriti o gay pravima sve do prije nekoliko godina, kada je u Splitu održana prva gay parada. Uzrujali su me ti užasni napadi na njih i cijela ta situacija pa sam, iako sam se usr’o od straha zbog kamenja koje je letjelo na sve strane, bio vrlo ponosan što sudjelujem u toj povorci’, kazao je Tomić voditeljici tribine i spisateljici Milani Vlaović.

Glavni je protagonist ove filmske priče, za koju se ideja rodila u jednoj besanoj noći, homoseksualac, transvestit i hrvatski nacionalist koji, spletom okolnosti, jednog Srbina podučava Ustavu Republike Hrvatske kako bi mu pomogao da zadrži posao u policiji.

Milana Vlaović s Tomićem je razgovarala i o njegovu posljednjem romanu ‘Veličanstveni Poskokovi’, objavljenom potkraj prošle godine u izdanju nakladničke kuće Hena com, a koji je u sklopu biblioteke Verbarij uredila Marina Vujčić. Dok taj roman i dalje vlada književnim top-ljestvicama, splitski književnik već najavljuje i novi koji govori o izmišljenom pjevaču zabavne glazbe.

‘Priča započinje jednim misterijem, dogodi se prometna nesreća u kojoj glavni lik nestane, i nakon toga kreće prava priča o njemu; njegovu djetinjstvu, školovanju, fatalnoj ljubavi… Pišem i pjesme koje on pjeva, radim naslovnice albuma i sve ostalo što ide uz karijeru jednog pjevača, tako da je to zapravo multimedijski projekt’, kazao je Tomić.

Iako svojim knjigama i tjednim kolumnama zabavlja čitatelje i čini se da ih sve piše s lakoćom, Tomić to opovrgava.

‘Znam ljude koji lako pišu, ali ja nisam ta osoba. Ponekad mi treba dva sata da napišem jedan jednostavan vic i mučim se pišući, ali tako je u svakom poslu. U više od dvadeset godina koliko radim ovaj posao, shvatio sam da to ne mogu kontrolirati’, rekao je.

Renata Cisar / Foto: Hena com


 

Ante Tomić
Što je pisac htio reći: Ante Tomić

Marina Vujčić, Ante Tomić i Vinko Brešan
Ante Tomić predstavio roman Veličanstveni Poskokovi

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,