Antiarkadija: Izložba Staša Kleindiensta

Nacionalni muzej moderne umjetnosti iz Zagreba i Galerija Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki predstavili su u utorak, 9. travnja, u Galeriji Josip Račić zajednički projekt – izložbu ‘Antiarkadija’ Staša Kleindiensta.

Branko Franceschi, ravnatelj NMMU, Goran Milovanović, direktor Galerije, Božidar Jakac, umjetnik Staš Kleindienst i Miha Fatur, zamjenik Veleposlanika Republike Slovenije u Zagrebu

Branko Franceschi, ravnatelj NMMU, Goran Milovanović, direktor Galerije, Božidar Jakac, umjetnik Staš Kleindienst i Miha Fatur, zamjenik Veleposlanika Republike Slovenije u Zagrebu

Ovaj slovenski umjetnik koji prvi put samostalno izlaže pred zagrebačkom publikom, prema riječima direktora Galerije Božidara Jakaca i kustosa izložbe Gorana Milovanovića, svakako je u ovom trenutku jedan od najistaknutijih i najintrigantnijih slikara srednje generacije u Sloveniji. Za prezentaciju u postavu izložbe odabrano je deset ulja na platnu, nastalih u razdoblju od 2020. do 2024., koja su za ovu prigodu posuđena iz javnih i privatnih zbirki iz Slovenije. Nakon uvodnog govora ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branka Franceschija, u kojem je apostrofirao kontinuiranu uspješnu suradnju između dviju muzejskih institucija, započetu 2021. izložbom Spone – Zagrebačka likovna akademija i slovenski umjetnici između dvaju ratova u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, o umjetniku Stašu Kleindienstu i njegovom dosadašnjem radu, kao i o izložbenoj koncepciji govorio je direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović. Izložbu je otvorio Miha Fatur, zamjenik veleposlanika Republike Slovenije u Zagrebu.

Uz kipara Peruška Bogdanića, slikare Amelu Frankl, Duju Jurića, Marijanu Pende, Niku Radić, Nenada Marasovića, Duška Šibla, Predraga Todorovića, Kseniju Turčić, povjesničare umjetnosti Mihu Colnera, Krunoslava Kamenova, Feđu Gavrilovića i Leilu Topić, grafičku dizajnericu Anu Zubić, izložbu su među prvima razgledali i suosnivač i direktor Fondacije Murtić Ranko Murtić sa suprugom slikaricom Ninom Atević Murtić, Rumjana Meštrović, snaha kipara Ivana Meštrovića te Vesna Meštrić ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Sanjin Mihelić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Izložbu Staša Kleindiensta, koja je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba, u Galeriji Josip Račić moguće je razgledati do 5. svibnja, a prati je dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstom Gorana Milovanovića. Grafičko oblikovanje kataloga potpisuje Ana Zubić.

L.R. / Foto: Goran Vranić © NMMU


Izložba slika Predraga Todorovića


Tagged: , , , , , , , , ,