Anto Palihnić: Vinarski težak iz Kune Pelješke

U Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom mjestu na moru, nedavno je održana 26. Sabatina, najveća smotra dalmatinskog vinarstva, koja je ove godine imala i međunarodni karakter.anto-palihnic-vinarIzmeđu nekoliko vrsnih vinara i velikih vinskih kuća, jednu od najvažnijih nagrada u kategoriji plavaca dobio je vinar Anto Palihnić iz Kune Pelješke dijeleći prvo mjesto s Matom Matuškom, kolegom s Pelješca. Bio je to povod da dio novinara, među kojima sam bio i ja, pođe prema Kuni Pelješkoj. Drugi, veći dio, posjetio je vinarije međugorskog i čitlučkog područja u Hercegovini.

Vozili smo se pelješkom cestom svjedočeći ostacima nakon katastrofalnog požara koji je prošle godine poharao dio iznad Trstenika i šire. Stradali su vinograd i podrum legende svjetskog vinarstva Miljenka Grgića, čovjeka rođenog upravo u ovom kraju. Nakon jednosatne vožnje stigli smo u Kunu Pelješku. Mjesto u kojem je rođen veliki hrvatski slikar Celestin Medović, danas je kao i u to doba pravi vinogradarski kraj. Tu su PZ Kuna, Roso, OPG Antunović sa svojim nadaleko poznatim magarcima i glasovitom kuhinjom, a nas je put vodio do Vinarije Palihnić.

palihnic-rostfrei-tankovi

Rostfrei tankovi

Posljednji puta sam ovdje bio prije tri godine s povećom grupom novinara. Već na prvi pogled vidljive su velike promjene. Anto Palihnić sa sinom Goranom, koji se u međuvremenu vratio iz bijelog svijeta, vrlo uspješno grabi naprijed u pelješkom i hrvatskom vinarstvu. Vinarija danas ima čak dvije konobe izgrađene u kamenu za čuvanje barrique bačvi. Postoji, naravno, i zatvoreni prostor s rostfrei bačvama, ali posebno impresivno je vidjeti velike bačve od 10.000 i 15.000 litara, poredane na otvorenom poput stražara u tom novoizgrađenom prostoru.

Sve je prostrano, funkcionalno uređeno, a Anto mi kaže da starinsku zgradu bez krova u neposrednoj blizini u bliskoj budućnosti misli pretvoriti u nekoliko lijepih apartmana za goste koji neće samo proći kroz podrum, već i ostati nekoliko dana u ovoj seoskoj idili. Palihnić je prije dvije godine na Sabatini bio apsolutni šampion s Dingačem. Ove godine je u kategoriji Šampioni plavaca, osvojio naslov dijeleći prvo mjesto s još jednim velikim vinarom Matuškom. Palihnić je smiren čovjek, bez velikih riječi i bombastičnih izjava, ali s trajnom željom da proizvodi sve bolja vina. U tome i uspijeva.

palihnic-vina

Prošek, Plavac mali, Rukatac, Postup…

Više od 40 godina je vinogradar, a posljednjih dvadestak i uspješan vinar. ‘Bile su to prave težačke godine’, pripovijeda mi uz čašu Plavca malog. Danas obrađuje 40.000 svojih loza i 20.000 u najmu. Radi s brojnim kooperantima i s ponosom kaže: ‘Već sam svima isplatio pola novaca i vjerujem da ću do kraja godine isplatiti sve!’ A onda preostaje samo da se proda ta velika količina odličnog vina i sve će biti na svome mjestu, mislim ja. Za to se brine njegov uspješni distributer Stanko Štambuk. Kina i nekoliko europskih zemalja već je ‘osvojeno’, sada kreće pohod na Poljsku u kojoj se od 16. do 19. studenoga održava veliki festival vina u Krakowu. Palihnićeva će biti na štandu poljskoga distributera.

goranmila-i-anto-palihnic

Goran, Mila i Anto Palihnić

Podrum u kojem odležavaju plavac mali, plavac pelješki, plavac barrique, dingač, dingač riserva, rukatac, pošip i prošek i čekaju pravi trenutak izlaska na tržište, vrlo je bogat podrum, a čovjek koji o njemu brine ima slatke brige. Zasad mu se sve posložilo i isplatilo rane težačke godine. Ako naiđete na Dingač Palihnić iz 2012., znajte da je to bilo najbolje ocijenjeno vino na Sabatini 2014., a Dingač 2015 je šampion plavaca zajedno s Matuškom, za ovu godinu. Broj srebrnih i brončanih medalja na Sabatinama prošlih godina prelazi broj dvadeset.

Palihniću ostaje još jedan težak ali sladak posao, obrati masline koje su se crnile od plodnosti u neposrednoj blizini kuće. Tu će mu pomoći supruga Mila te djeca i unuci.

Vjekoslav Madunić / Foto: Zrinka Špoljarić


kutjevo-grasevina-sabatina
Medalje na Sabatini za kutjevačke graševine


Tagged: , , , , , , , , ,