Medalje na Sabatini za kutjevačke graševine

Na 26. međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatini 2016., prvi put održanoj na teritoriju dvije države, u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, graševine Kutjeva d.d. još jednom su potvrdile svoju vrhunsku kvalitetu. Graševina Turković, berba 2015. osvojila je zlatnu, a Kutjevo Graševina de Gotho, berba 2015. srebrnu medalju.

kutjevo-grasevina-sabatinaKutjevo d.d. najveći je i najistaknutiji proizvođač najraširenije vinske sorte u Hrvatskoj – graševine – što potvrđuju brojne nagrade na svjetskim i domaćim vinskim ocjenjivanjima.

Graševina Turković, nositelj zlata na Festivalu graševine u Kutjevu te vlasnik zlatne medalje s ovogodišnjeg Decantera uspjela je ponovno potvrditi svoj status te osvojiti zlatnu medalju na 26. po redu Sabatini. Ova polusuha graševina kasne berbe, brana na položaju Vetovo u zatravnjenom vinogradu starom 20 godina, proizvedena je u limitiranoj seriji tako da će biti rado kušana poslastica ljubitelja vrhunskog vina. U Kutjevu ističu da će dio ovoga velikoga vina biti ponuđeno na tržištu dok će drugi dio ostaviti na odležavanju u najbogatijoj vinskoj arhivi Hrvatske da zajedno s ostalih 70.000 boca jednom u budućnosti izmami oduševljeni izraz poznavatelja vrhunske kapljice.

Drugo nagrađeno vino tvrtke Kutjevo d.d. – Graševina de Gotho berbe 2015 – svoju je kvalitetu potvrdila osvajanjem srebrne medalje na ovogodišnjoj Sabatini. Aromatski se značajno razlikuje od klasičnih graševina kutjevačkog područja, a slojevitost okusa ovog suhog vina svakako pridonosi odležavanje u barrique bačvama što joj daje bogatstvo mirisa izraženu kroz lepezu lakših cvjetnih aroma toplog proljeća. Njezinu jedinstvenost potvrđuju priznanja i nagrade s najprestižnijih međunarodnih ocjenjivanja, od kojih treba istaknuti osvojenu srebrnu medalju na ovogodišnjem Decanteru i zlato na prestižnom 23. Concours Mondial de Bruxelles, dok na domaćem terenu krase je zlatna medalja osvojena na tradicionalnom Festivalu graševine u Kutjevu te zlatna medalja na ocjenjivanju Sv. Ivan Zelina.

P. R.


Cukorek Melin
Premium vina Kutjevo uz delicije Mamice
Tagged: , , , , , , , ,