Antonio Banderas: Uloga karijere u Almodovarovu filmu

Više od trideset godina, ime Pedra Almodovara plijeni pozornost kritike i publike diljem svijeta kada je sedma umjetnost u pitanju. Sa svakim svojim novim filmom prepunim žarkih boja i živopisnih likova, oduševljava gledatelje, a neki od njegovih remek-djela ovjenčani su i najprestižnijim nagradama u svijetu filma – Oscarima, Zlatnim globusima, BAFTA-ma, ali i najvažnijim festivalskim nagradama u Cannesu, Berlinu, Veneciji…Od četvrtka, 28. studenog u domaća kina konačno stiže njegov najnoviji film – autobiografska priča ‘Tuga i slava’ u kojoj je glavnu ulogu ostvario neponovljivi Antonio Banderas.

Film ‘Tuga i slava’ donosi priču o ponovnim susretima iskusnog Salvadora Malla, filmskog redatelja koji fizički propada. Neki od njih događaju se licem u lice, drugi se odvijaju u njegovu sjećanju: njegovo djetinjstvo 1960-ih kada je s roditeljima emigrirao u selo u Valenciji u potrazi za boljim životom, njegovoj prvoj žudnji, prvoj pravoj ljubavi u Madridu tijekom 1980-ih, boli koja je uslijedila nakon prekida te ljubavi dok je ona još uvijek bila na vrhuncu, njegovu pisanju kao jedinoj terapiji da zaboravi nezaboravljivo, ranom otkrivanju kinematografije i praznini, beskonačnoj praznini koja je odgovorna za njegovu nesposobnost daljnjeg bavljenja filmom. Film ‘Tuga i slava’ priča nam priču o kreaciji, o tome koliko ju je teško odvojiti od vlastita života i o strasti koja toj kreaciji daje razum i nadu. U prisjećanju na vlastitu prošlost, Salvador osjeća snažnu potrebu za istom, a u toj potrebi možda se krije i njegov spas.

U glavnoj ulozi Salvadora Malla nalazi se jedan od najpoznatijih španjolskih glumaca Antonio Banderas. Kritika je uglavnom složna – radi se o najboljoj ulozi ovog glumačkog velikana u njegovoj karijeri za koju je ove godine ovjenčan i nagradom za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu. Proteklog je vikenda upravo Banderas nominiran i za prestižnu nagradu Europske filmske Akademije u kategoriji glavne muške uloge što je samo još jedno dodatno priznanje o koliko kvalitetnoj performansi je ovdje riječ. Uz tu nominaciju, sam film je osvojio i tri dodatne – za najbolji film, najbolju režiju te najbolji scenarij.

Nakon što je osvojio niz priznanja i nominacija, ‘Tuga i slava’ je nedavno i službeno postao španjolski kandidat za nagradu Oscar, a mnogi su uvjereni da će upravo on biti jedan od pet filmova koji će se sljedeće godine boriti za ovu najprestižniju filmsku nagradu u kategoriji najboljeg stranog filma. No, bez obzira na sve, jedno je sigurno – Pedro Almodovar snimio je novi filmski dragulj o kojem će gledatelji pričati i razmišljati još dugo nakon prvog gledanja.

S. R.


Tagged: , , , , , ,