Darujemo knjigu: Antun Vujić: Dostava rasutog tereta

U suradnji s izdavačkom kućom Meandar Media darujemo 2 primjerka knjige Antuna Vujića ‘Dostava rasutog tereta: deklasificirane priče’.
Antun-Vujić-Dostava-rasutog-tereta

U subjektu navedite: FDAR3
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 22. prosinca
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 23. prosinca

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Deklasificirane priče Antuna Vujića pristizale su neočekivano, iz meni nepoznatog svijeta, ili iskrenije, meni samo djelomično poznatog u frazama i refrenima, dosjetkama i anegdotama, groteskama i bizarnim sižeima, šifrirane i nejasne – kako već pristiže i kako se dostavlja rasuti teret (vlastitog) života. Kako se dostavlja i rasuti teret života drugih, onih koji su još živi ili ništa manje mrtvi i tijesno im je u kanonu, u vlastitom pamćenju. Otuda pisanje priča kao užitak i ironija, kao cinizam, gorčina i smijeh, samo do jedne mjere opisuje njihovu važnost za autora i njegova budućeg čitatelja. Antun Vujić, vlasnik različitih javnih uloga i sudionik ne malog broja važnih zgoda hrvatske kulture (i povijesti), razotkriva u ‘kreativnom pisanju’, u poučnom i odgojnom u književnosti, u parafrazama tekst života i onih koji su na izniman način oblikovali našu suvremenost, istodobno je i stvarajući i dovodeći u pitanje. Duhovit i samoironičan, ozbiljan i gorak, kao protagonist i promatrač, kao onaj koji posuđuje, skriva i krivotvori, kao onaj koji iznosi na svjetlo dana ono što pripada noći, strahu i mraku – autor meandrira s postojećim i izgubljenim veličinama,
po zaboravljenim mjestima politike, povijesti, mitologijama, zapisima, skrivenim autobiografskim i biografskim činjenicama, hrvatskim i azilantskim, prijateljskim i klupskim pričama… Prizivanje odsutnog i strast prema životu, rekli bismo! Knjiga deklasificiranih priča Antuna Vujića ‘Dostava rasutog tereta’, vjerujem da dijelim uvjerenje autora, ne mijenja svijet i možda ga ne čini boljim, ali u svojoj literarnosti i hrabrosti jest dio onih napora da se piše o neizvjesnosti, izgubljenosti i radosti vlastitog života, o ljudima i običajima, njihovim stradanjima i sudbini… Nije riječ samo o memoarima ili priči u tri čina, jer nam se taj anđeo ili bumerang vlastite povijesti vraća: kao riječ, književnost i, ne na kraju, kao kultura – drugačija i druga.
(Miroslav Mićanović)

Antun Vujić, leksikograf, političar i publicist, rođen je u Dubrovniku 1945. Gimnaziju završio u Rijeci, diplomirao filozofiju i sociologiju te doktorirao iz filozofije znanosti u Zagrebu (1985). Kao student bio je urednik kulture u Studentskom listu; bio je pokretač (1968) i glavni urednik Omladinskoga tjednika te direktor Centra za kulturnu djelatnost omladine u Zagrebu. Aktivan u Hrvatskom proljeću 1971; nakon sloma toga nacionalnog demokratskog pokreta 1972. podnio je ostavku na sve javne funkcije. U Leksikografski zavod primio ga je 1974. Miroslav Krleža; isprva bio referent, zatim urednik za društvene i humanističke znanosti; napisao je više stotina članaka u različitim zavodskim edicijama. Od 2012. glavni je ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža.
U vrijeme demokratskih promjena, koncem 1989., bio je osnivač i predsjednik Socijaldemokratske stranke Hrvatske; nakon ujedinjenja većega dijela političke ljevice (1994) bio predsjednik Savjeta SDP-a. Biran za zastupnika u četirima sazivima Hrvatskoga sabora (1995–2011); ministar kulture 2000-2003.
Pokretač je i glavni urednik Hrvatskoga leksikona (1996/1997; državna nagrada za znanost), Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga (2005/2009) te Proleksis enciklopedije (2012; prva online opća enciklopedija u Hrvatskoj).
Uz mnogobrojne članke, rasprave i intervjue objavio je i više knjiga: ‘Otvorena znanost i otvoreno društvo’ (1987), ‘Otvorena kultura’ (2003), ‘Hrvatska i ljevica, prilog socijaldemokratskom gledištu’ (2014; nagrada Miko Tripalo za znanstveno-publicističko djelo), ‘Acta lexicographica’, prema znanstvenom utemeljenju enciklopedijske leksikografije (2015). Autor je i književnih priloga (Kolo, Riječi, Književna republika i dr.), od kojih su neki uvršteni u ovu knjigu. U povodu njegove sedamdesete obljetnice u Književnoj republici (5–8/2016) objavljeni su prilozi desetero autora iz različitih područja u kojima je djelovao.

M. M.


Antun Vujić-Hrvatska-i-ljevica
Antun Vujić: Hrvatska i ljevica

Tagged: , , , , , , , , , ,