Åsa Larsson: Sunčeva oluja

U izdanju Naklade Ljevak objavljena je knjiga ‘Sunčeva oluja‘ švedske književnice Åse Larsson.
Åsa Larsson-Sunčeva olujaGlavna junakinja romana Åse Larsson radoholičarska odvjetnica Rebecka Martinsson napušta svoju štokholmsku firmu i bježeći od frenetičnog životnog tempa vraća se svojim korijenima u Kiruni, najsjevernijem gradu u Švedskoj, prihvaćajući ondje posao javne tužiteljice. No njezin put na sjever u potrazi za mirom i spokojem ubrzo se pretvara u noćnu moru kad se suoči s nizom stravičnih ubojstava koja će je natjerati da se vrati u vlastitu prošlost.

Larssoničini kriminalistički romani odlikuju se izrazito dotjeranim proznim stilom obilježenim detaljima i opisima te posvećivanju pažnje psihološkoj razradi likova, što njezin pristup izdvaja i pretvara u netipičnu pojavu u spartanskom miljeu suvremenog kriminalističkog romana, uzdižući njezino pisanje na razinu umjetničke proze i upisujući njezino ime u elitni krug suvremene švedske književnosti.

Åsa LarssonŠvedska autorica Åsa Larsson jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih spisateljica u Skandinaviji, ali i diljem Europe. Za svoj prvi roman, ‘Sunčeva oluja’ napisan 2003. godine osvojila je nagradu Akademije švedskih pisaca kriminalističkih romana za najbolju debitantsku knjigu te ušla u uži izbor za međunarodnu nagradu Duncan Lawrie International Dagger Award. Dosad je napisala pet romana s glavnom junakinjom Rebeckom Martinsson, a drugi roman iz te serije (‘Det blod som spillits’ / ‘Prolivena krv’) pritom je, jednako kao i peti roman (‘Till offer åt Molok’ / ‘Drugi smrtni grijeh’) od strane Akademije švedskih pisaca kriminalističkih romana proglašen najboljim kriminalističkim romanom godine. ‘Drugi smrtni grijeh’ također je 2013. nominiran za prestižnu međunarodnu nagradu Glass Key Award.

N. L.


ZBF_press
Zagreb Book Festival u znaku švedske književnosti
Tagged: , , , , , , , , , ,