Zagreb Book Festival u znaku švedske književnosti

Šestero predstavnika globalno popularne nove švedske književnosti, istaknuta turska novinarka i spisateljica te tridesetak domaćih autora raznih literarnih provenijencija književni su aduti kojima će Naklada Ljevak od 18. do 24. svibnja inaugurirati kulturnu manifestaciju Zagreb Book Festival (ZBF).
ZBF_pressO Festivalu je u utorak na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) govorila direktorica i idejna začetnica Festivala Petra Ljevak. Istaknula je kako je ideja bila na nekoliko dana staviti pisanu riječ u središte kulturne i društvene pozornosti grada, ali i pridonijeti stvaranju posebnog ozračja u Zagrebu kakvo se može naći na istaknutim europskim i svjetskim književnim festivalima.

‘Cilj je Festivala poticanje čitanja i približavanje autora publici na opušten način koji potiče dijalog te preskače imaginarne granice između autora i publike’, kazala je Ljevak. Ideja se rodila prije više od 14 mjeseci kao rezultat iskustava prikupljenih prilikom posjeta raznim međunarodnim festivalima i sajmovima knjiga. U njezinoj viziji, ZBF će postati referentno mjesto na europskoj i svjetskoj literarnoj karti, a Zagreb razviti novu tradiciju da nekoliko dana tijekom svibnja ‘živi samo za knjigu’. Svake godine jedna će država biti partner Festivala, na kojemu će se predstaviti njezina književnost i kultura, a ove godine to su krimići i Švedska. Inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika, među kojima su Fraktura, Sandorf, Planetopija, Durieux, Profil Knjiga, Šareni dućan, Školska knjiga, VBZ, Veble Commerce i drugi.

Osim promocija svojih izdanja, oni će u sklopu Festivala u MUO-u i na platou ispred njega, pod krilaticom ‘Kriminalno dobre knjige’, tijekom sedam dana u više od četrdeset književnih događanja okupiti više od trideset domaćih i inozemnih autora te ponuditi na prodaju oko pet tisuća naslova po popularnim cijenama.

ZBF / Hina

Tagged: , , , , , , , , ,