Autobiografija Drage Pilsela

Predstavljanje knjige ‘Argentinski roman’, autobiografije Drage Pilsela, održat će se u ponedjeljak, 17. veljače u 18 sati u prostorima Novinarskog doma u Zagrebu. O knjizi će govoriti urednik Miljenko Jergović, lektorica dr. Jadranka Brnčić, odvjetnica Dafinka Večerina i dr. Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku. Ulomke iz knjige čitat će dramski umjetnik Vili Matula. Promociju će moderirati Branimir Pofuk.

Drago Pilsel-Argentinski romanU godinama svoga sazrijevanja on se službeno zvao Carlos Zvonimir Pilsel. Po argentinskim zakonima, svaki građanin treba imati argentinsko ime. U Hrvatskoj je postao znan kao novinar Drago Pilsel. Jednog dana u studenom 2013. kada su vojničkim maršem i tobožnjom komemoracijom ratnih žrtava predstavnici nacionalne većine zastrašivali pripadnike manjine u jednome hrvatskom gradu, postao je Jovo Pilsel.

Rekao je da bi svaki čovjek u dane takvih marševa trebao nositi samo takvo ime. U tih nekoliko imena opisan je preobražaj dječaka rođenog u obitelji hrvatskih emigranata, koji je odrastao i formirao se podno svečanih barjaka Nezavisne Države Hrvatske i u sjeni njezina neumrlog poglavnika, doktora Ante Pavelića.

Nije od Savla postao Pavle, niti je od hrvatskog fašista tek tako nastao hrvatski antifašist, nego je od dječaka kojemu je život bio jednostavan, jer su u životu postojali samo pravedni Hrvati i krivi Srbi i Židovi, odrastao u čovjeka kojemu je život kompliciran, složen i zamršen, kao što složen i zamršen ima biti život onoga tko živi puninom vlastite ljudske i nacionalne odgovornosti.

Od crkvenjaka, Drago Pilsel postao je kršćanin, od vjernika koji sebe štiti autoritetom Knjige, postao je onaj koji drugoga štiti autoritetom svoje vjere. Ovo je knjiga o tom preobražaju, o jednoj hrvatskoj mladosti u Argentini, o potrebi da se bude Jovan u vrijeme kad progone Jovane.

Miljenko Jergović

‘Drago, do kada ćeš radnim danom glumiti argentinskog borca protiv diktature i biti aktivist za ljudska prava, a vikendom se ponašati kao hrvatski fašist?’ Na to pitanje, koje mu je tada postavio argentinski svećenik iz župe u predgrađu Buenos Airesa, sa šesnaest godina mladi Drago Pilsel nije umio odgovoriti, ali je bitno odredilo njegov život.

Drago Pilsel je, dovršavajući ovu knjigu, u ljeto 2013. stajao ispred Titova groba, kamo ga je dovela potreba da kritički pristupi svim činjenicama i mitovima, i da shvati, kako kaže, da mu je trebala biti pružena prilika da kroz vrijeme putuje s lakšom prtljagom.

U ovoj će knjizi njegovi djedovi – jedan gestapovac i jedan ustaša – ustupiti prostor tati, Pavelićevu slučajnom tjelohranitelju koji danas, kao mirni Paragvajac, na sve to gleda kao da se dogodilo nekoj drugoj osobi, i mami, zagrebačkoj djevojci koju su protiv njene volje 1955. iščupali iz Jugoslavije da svakog 10. travnja u Buenos Airesu sluša Poglavnikove idiotarije.

Profil

Pročitajte još: Drago Pilsel: Argentinski roman , Pofuk ugošćuje Dragu Pilsela

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,