Pofuk ugošćuje Dragu Pilsela

VBZ knjižarsko-galerijski centar Fadil Hadžić u Zagrebu, u sklopu programa tribina u srijedu 27. studenoga (19 sati) organizira ‘Večernji intervju Branimira Pofuka’. Gost će biti kontroverzni novinar Drago Pilsel, a Pofuk kolegu najavljuje ovim riječima: đavolski prevrtljivac, komunjara ili jednostavno kršćanin?
Drago PilselU svemu čime se bavi, o čemu piše i govori novinar i teolog Drago Pilsel je strastven i temperamentan pa će takav biti i razgovor s njim o gorućim temama hrvatskog društva – onima o kojima danas svi govore i onima o kojima svi šute. Rat, domoljublje i demokracija, ljudska prava, ustaštvo i komunizam, vukovarska i referendumska Hrvatska, siromašna Hrvatska, katolička Hrvatska, mjesto Boga i religije u čovjeku, društvu i državi, slobodno i neovisno novinarstvo, građanski aktivizam, papa Franjo, nastanak i opstanak portala Autograf.hr, autobiografski roman koji piše… sve su to teme o kojima će Drago Pilsel govoriti onako kako to uvijek čini: na temelju osobnog angažmana, znanja i iskustva.

Drago Pilsel je rođen 1962. u Buenos Airesu u obitelji hrvatskih i njemačkih iseljenika. Djetinjstvo je proveo u Patagoniji. U Hrvatsku je iz rodne Argentine preselio u svibnju 1989. kao pripadnik franjevačkog reda. Bogosloviju je napustio koncem listopada 1991. nakon pogibije/nestanka mlađega brata, pripadnika IV. brigade ZNG-a, da bi tada i sam pristupio toj postrojbi. Sudionik je Domovinskog rata i zbog toga odlikovan.

Novinarstvom se počeo baviti 1979. u 17. godini života. Najduže, u tiskanim medijma, bio je stalni suradnik, izvjestitelj, komentator i kolumnist Novoga lista od ožujka 1995. do kolovoza 2009., a u elektroniekim, od ožujka 1992. do listopada 1994., urednik i voditelj na zagrebačkom OTV-u te nekoliko godina komentator i dopisnik sada već ugašene televizijske sarajevske postaje NTV Studio 99. Bio je urednik u više redakcija i suradnik mnogih važnih hrvatskih listova i časopisa te dopisnik relevantnijih svjetskih medija kao što su BBC, Radio Slobodna Europa, španjolska radijska mreža COPE, tjednik Mladina’ i dnevnici El País iz Madrida, Oslobođenje iz Sarajeva i Dnevnik iz Ljubljane. Pisao je komentare i za Glas Istre.

Sada je glavni urednik i kolumnist portala Autograf.hr, komentator tjednika Express iz Zagreba, komentator t-portala, kolumnist istarskog portala RegionalExpress.hr, kolumnist srpskog mjesečnika Identitet iz Zagreba, židovskog glasila Ruah Hadaša i komentator dnevnika Večer iz Maribora. Bio je dopisnik i ratni izvjestitelj više inozemnih medija. Za svoj je rad dva puta nagrađen od Hrvatskog novinarskog društva u kategoriji najbolja vijest/izvještaj, a 1999. kao najbolji strani dopisnik španjolske radijske mreže COPE.

Studirao je strojarstvo, književnost, latinoameričku političku misao i novinarstvo (u Argentini i Brazilu), a filozofiju i teologiju u Argentini i u Hrvatskoj. Diplomirao je i magistrirao na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Živi i radi u Zagrebu.

VBZ

Pročitajte još: Pofuk ugošćuje maestra Kranjčevića , VBZ: Srijedom obavezno, ostalim danima ponekad , Pofuk ugošćuje svećenika Goluba

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,