Pofuk ugošćuje maestra Kranjčevića

U srijedu 30. listopada  s početkom u 18 sati, Branimir Pofuk će ugostiti poznatog dirigenta Vladimira Kranjčevića na tribini u Knjižarsko-galerijskom centru Fadil Hadžić u Zagrebu.

Branimir PofukMaestro Kranjčević istaknuti je hrvatski glazbeni pedagog i dirigent s dugom i plodnom karijerom, ovjenčanom brojnim nagradama i priznanjima. Bio je na čelu mnogih glazbenih sastava, među kojima je Simfonijski orkestar HRT-a, a pod njegovim vodstvom veliki svjetski ugled stekao je Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Obavljao je i dužnost ravnatelja Opere zagrebačkog HNK, a bio je i jedan od utemeljitelja te dugogodišnji umjetnički ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Zahvaljujući umjetničkim angažmanima u Beogradu, maestro Kranjčević je i prije i poslije Domovinskog rata gradio kulturno-glazbene mostove.

Vladimir KranjčevićPremda će uskoro proslaviti 77. rođendan, maestro Kranjčević posljednjih je sezona zaposleniji nego ikada na dirigentskom podiju najvećih hrvatskih orkestara gdje dostiže vrhunce karijere i ostvaruje svoje najveće dirigentske želje. Jedna od njih je i prva izvedba u Hrvatskoj jednog od najneobičnijih djela Richarda Wagnera, oratorija “Apostolska večera”, koja će se dogoditi 31. listopada 2013. u Majstorskom ciklusu HRT-a u Lisinskom, pa će ovaj razgovor biti najbolji mogući uvod u taj veliki glazbeni i kulturni događaj. Bit će to i dobar povod za našu glavnu temu: bi li svijet bio imalo drugačiji bez glazbe Richarda Wagnera, Giuseppea Verdija i ostalih glazbenih genija. Bez njih je u svakom slučaju nezamisliv život maestra Kranjčevića koji o glazbi, glazbenicima i svijetu koji ih okružuje priča s podjednako velikim znanjem, iskustvom i strašću.

VBZ

Tagged: , , , , , , , , , ,