Autohtona gastronomija – ključni adut turizma

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i udruga JRE organizirale su u Zagrebu radionicu ‘Gastronomska tradicija – vrijednost za novac’, s ciljem promocije Hrvatske kao vrhunske gastronomske destinacije.

Događaj je okupio vodeće hrvatske chefove, ugostitelje i proizvođače hrane, koji su predstavili suvremene interpretacije tradicionalnih jela temeljenih na autohtonim receptima i vrhunskim lokalnim namirnicama.

Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, istaknuo je kako je gastronomija jedan od ključnih motiva dolaska gostiju tijekom cijele godine, dok istraživanja potvrđuju da turisti iznimno cijene eno-gastronomsku ponudu Hrvatske. Radionica je tako bila prilika za osnaživanje gastronomske scene, gdje specifična lokalna jela pružaju gostima jedinstven doživljaj.

Chefovi su prezentirali deset modernih verzija tradicionalnih jela, uključujući teleći Zagrebački odrezak, buzaru, komišku pogaču, bakalar na bijelo i patku s mlincima. Ova jela ne samo da oživljavaju hrvatsku baštinu nego motiviraju proizvođače hrane i ugostitelje na suradnju, čime se dodatno obogaćuje domaća gastronomska ponuda.

Chef Rudolf Štefan, moderator radionice i UN-ov Ambasador gastronomskog turizma, naglasio je kako je raznolikost i kvaliteta ono što Hrvatsku izdvaja kao ’boutique’ destinaciju. Suradnja između restorana, proizvođača i distributera ključna je za uspjeh, a moderno interpretirana, iskrena i autohtona kuhinja najbolji je način za očuvanje identiteta i konkurentnost na globalnom tržištu.

Ova radionica, kao rezultat suradnje HTZ-a i hrvatskog ogranka JRE, naglašava važnost vrhunske kulinarske tradicije, očuvanja lokalnih recepata i inovacija, čineći gastronomiju jednim od glavnih aduta hrvatskog turizma. Na radionici je sudjelovalo 10 renomiranih hrvatskih chefova i to: Domagoj Kordić, Marko Gajski, Bernard Korak, Floriana Ružić, Tino Sinožić, Matija Bregeš, Dino Šeparović, Stiven Vunić, Vjeko Bašić, Tibor Valinčić.

T. K. / Foto: HTZ


Tagged: , , , , , , ,