Autohtone hvarske sorte iz Plančićevih vinograda

Antun Plančić došao je s Hvara u Zagreb u Udrugu Plavac mali i donio vina: Bogdanuša 2017 (bazna varijanta), Ager 2016 (baza Bogdanuša, složeniji i moderniji tip vina), Pharos Opol 2016 (tradicionalno vino iz sela Svirče od plavca malog), Darnekuša 2015, Plavac mali 2015 (bazna varijanta) i Pharos Reserva 2012 (selekcija grožđa).Svaka butelja koja izađe iz vinarije Plančić numerirana je s informacijom koliko je boca tog vina buteljirano određene godine. Sjedište je vinarije, koju vode tri brata Plančić, u mjestu Vrbanj, a sljedeće godine obilježit će stogodišnjicu vinarstva u obitelji. Godišnja im je proizvodnja 75.000 boca vina sa 7 hektara vlastitih te 5 hektara kooperantskih vinograda, od čega su 30% bijela vina. Vina proizvode od autohtonih hvarskih sorti kao što su bogdanuša, parč bijeli, darnekuša te od plavca malog, a u vinogradima imaju i trbljana i mekuje. Inače, na Hvaru je do sada pronađeno 17 autohtonih sorti, među kojima i nedavno otkrivena čorna šemperinka.

Bogdanuša 2017 s 12,5% alkohola, bazna varijanta, kvalitetno je suho bijelo vino proizvedeno od grožđa istoimenog autohtonog hvarskog kultivara s lokaliteta Poljica. Kasno dozrijeva, potkraj kolovoza i ne nakuplja mnogo šećera, pa bi zbog kiselina i uopće strukture mogla biti dobra baza za pjenušce što je nekada i bila kada su je dovozili s Hvara i od nje proizvodili poznatu Bakarsku vodicu.

Ager 2016, kvalitetno suho bijelo vino, proizvodi se ručnom selekcijom ubranog grožđa od bogdanuše te malo parča i tribljana, među ostalim, i s lokaliteta Vrboske u starogrčkom nalazištu Ageru, po kojem je vino dobilo ime i koji je pod zaštitom UNESCO-a. Od berbe 2016. proizvedeno je 4666 boca. Vino je dva mjeseca bilo u barrique bačvama, a ima 13,2% alkohola i 5,4 kiselina.

Pharos Opol 2016. s 13,1% alkohola je kvalitetno tradicionalno suho ružičasto vino izborne berbe, proizvedeno od plavca malog s najboljih lokaliteta Dračev Dolac, Krušvica i Svirče s karakterističnih svijetlih tla. Od berbe 2016. proizvedene su 4133 boce tehnologijom maceriranja masulja 36 sati, a prije punjenja u bocu odležavao je 12 mjeseci.

Darnekuša 2015 s 13,3% alkohola i 6,00 kiselina proizvedena je od istoimene autohtone sorte koja se veže isključivo za otok Hvar, a prema zapisima vinskog stručnjaka Ive Politea postoje tri vrste. Darnekuša je posebna, jer raste na 560 metara nadmorske visine, na najvišim hvarskim vinogradima s kontinentalnom klimom. Za razliku od plavaca, boju ovom vinu ne daje kožica već meso rubinske boje. Prinos je stabilniji od plavca.

Pharos Reserva 2012 vrhunsko je suho crno vino barrique tehnologije zemljopisnog podrijetla hvarskog vinogorja s najboljih lokaliteta. Od berbe 2012. proizvedeno je 2400 boca uz potencijal starenja do 10 godina, a Pharos Grand Cru s lokaliteta Dubje, berbe 2009., napunjen je u 3200 boca.

Tomislav Radić / Foto: Marko ČolićTagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,