Hvarska Bogdanuša i Plavac mali Cera ‘položili ispit’ u Zagrebu

Vinar Ivan Carić (u sredini) s vlasnicima wine bara Lukom i Brunom Elezovićem

OPG Ivan Carić iz Svirča na Hvaru predstavio je, prvi put izvan otoka, svoja čarobna vina i to u Zagrebu na neformalnom druženju u Red red wine baru.

Carićeva Bogdanuša i Plavac mali Cera

Kako je riječ o mladoj vinariji, ovo su zapravo njihova prva vina koja su ugledala tržište: Bogdanuša 2016, Plavac mali Cera 2015 i Plavac mali Cera barrique 2015. Cera nije nikakav obiteljski nadimak, nego jedan od naziva za crvenu boju kakva je prisutna u ovom plavcu s čuvenog vinogradarskog položaja Ivan Dolac.

Autohtona hvarska Bogdanuša imala je, kaže mladi vinar Ivan Carić, najbolju godinu koju pamti, a takva je sačuvana i u buteljama.

Osvježavajuća je i lagana, spremna za ‘vrelo lito’ na Hvaru, gdje će se, zbog ograničene količine, uglavnom i potrošiti u tamošnjim restoranima i konobama. Bogdanušu su, naravno, kao i plavac mali, Carići proizvodili i ranije, ali ‘po starinski’.

Vinsku tradiciju započeo je djed Ivan, nastavio njegov sin Sandro, a produžio mladi Ivan, okrenuvši se modernijoj tehnologiji.

Tako se na Bogdanuši primijeti veliki napredak, jer je fino zaokružena (iako malo jača s 12,1% alkohola), ali bez imalo oporosti, no u potpunosti je sačuvala obilježje sorte.

Klapa iz Svirča na Hvaru

Plavac mali Cera 2015 i njegova barrique inačica mogli bi još mirovati u bačvama, ali bismo u tom slučaju bili uskraćeni za kušati ova čudesna vina, prožvakati njihove tanine i uživati u blagoj ošamućenosti koju izaziva 15,3% alkohola.

Mladen Grdović bi od deci ovog vina vjerojatno napravio i ispio litru bevande, što bi zaista bila šteta. Bevande je ipak bilo, ali na sreću samo u pjesmama klape iz Svirča, koje su odzvanjale do dugo u noć.

Da se nešto i pregrize pobrinuo se mladi i obećavajući chef Drago Bošnjak, Hvaranin na privremenom radu u Zagrebu, koji je svoje otočane i goste iz metropole oduševio zalogajčićima inspiriranim Mediteranom.

Mustafa Topčagić / Foto: Julio Frangen


Hvarsko druženje u Red red wine baru

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,