Autorska čestitka: Novi sadržaji za stare običaje

U utorak, 15. prosinca (19 sati) u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu otvara se izložba ‘Autorska čestitka – novi sadržaji za stare običaje’ autorice Branke Hlevnjak.Od 1983. do kraja 1980-ih, umjetnici i dizajneri odazivali su se svake godine na poziv da ostvare svoju unikatnu autorsku čestitku u obliku razglednice ili male grafike. Akcija pod imenom ‘Autorska čestitka’ imala je za cilj popularizirati suvremenu umjetnost i promijeniti u širokoj javnosti percepciju o tome što čestitka jest, odnosno odbaciti stereotipe koji su bili redovito na tržištu. Izložba sadržava otisnute ili originalne predloške za autorsku čestitku, aktualizirajući na taj način iste ciljeve. Cilj je izložbe osvrnuti se na 1980-te godine i pokušaje demokratizacije umjetnosti i odbacivanje stereotipa.

Avangardna misao vodila je prema ukinuću elitizma i demokratizaciji umjetnosti. Težila je svakidašnji život oplemeniti estetskim užitkom oblikovanja čija se ljepota temelji na praktičnosti i pristupačnosti. U tom duhu demokratizacije društva i likovne umjetnosti koja mu je sastavni dio, u želji za oplemenjivanjem starih običaja čestitanja i darivanja u blagdanske dane zamišljena je akcija ‘Autorska čestitka’. Ona je postala komunikacijski most između uglednih umjetnika, mladih, svježih i nepoznatih punih želja za takvim zadatkom; između slikara, grafičara i dizajnera i publike koja je tu ideju o novim sadržajima za stare običaje rado prihvatila uz vrlo povoljne cijene. Bilo je to 1983. godine. Promocije su se održavale u Galeriji Događanja, ali i knjižarama i knjižarskim klubovima poput Stvarnosti, gdje je bio Klub 42 osnovan za likovna događanja. ‘Autorska čestitka’ bila je revolucionarna novost na tržištu stereotipnih čestitki.

U studenom 1984., u novootvorenom Klubu 42 u Salonu knjiga, knjižare Stvarnost na Rooseveltovom trgu 4 u Zagrebu, postavljena je prodajna izložba ‘Autorske čestitke’ čiji je popis autora impozantan: Ivan Antolčić, Belizar Bahorić, Mladen Bašić Bibi, Krešimir Bauer, Peruško Bogdanić, Vladimir Dodig Trokut, Boris Dogan, Nedeljko Dragić, Jadranka Fatur, Zvjezdana Fio, Vera Fischer, Josip Generalić, Greiner&Kropilak, Živko Haramija, Željo Hegedušić, Roland Herr, Helena Klakočar, Dragutin Dado Kovačević, Nikola Koydl, Ivan Kuduz, Ninoslav Kunc, Vjera Lalin, Ivan Lesiak, Ivan Lovrenčić, Jadranka Nikolić (Bačić), Ratko Petrić, Marija Putra Žižić, Nikola Reiser, Sanja Simonović, Zvonimir Šepat, Hrvoje Šercar, Miroslav Šutej, Boris Švaljek, Ivan Švertasek, Žarko Tomazetić, Branka Uzur, Žarko Vijatović.

Iduće godine 1985., Klub 42 opet će ugostiti ‘Autorsku čestitku’ na prodajnoj izložbi, a među izlagačima bit će i nova imena: Minja Bosanac, Slavko Bratić, Nataša Cetinić, Boris Demur, Tomislav Gotovac, Alfons Holtgreve, Ljerka Njerš, Nenad Opačić, Tonka Petrić, Marijan Pongrac, Oton Reisinger, Krešo Skozret, Danka Šošić i Kamilo Tompa. Posljednji ciklus ‘Autorske čestitke’ tiskan je 1988. za novu 1989.

Godina 1989. bila je uostalom prijelomna; pao je Berlinski zid i kapitalizam je proširio svoje tržište na sve zemlje; pao je i socijalizam i s njim i tadašnje hrvatsko gospodarstvo. Ova je izložba naznaka i trag jedne demokratske ideje koju je osmislio 1983. Dragutin Dado Kovačević, provodila Galerija Događanja, a podržao Centar za kulturu Pešćenica, te svi autori i umjetnici koji su u njoj sudjelovali.

S. M. / Ilustracija: Aktualna čestitka Dragutina Dade Kovačevića


Tagged: , , , , , , , , ,