Bajaga & Instruktori: Album i spot U sali lom

Bajaga & Instruktori, jedan od najvećih regionalnih rock ‘n’ roll bendova, objavili su novi studijski album ‘U sali lom’. Šest godina od posljednjeg albuma ‘Daljina, dim i prašina’, donose devet novih pjesama nošenih prepoznatljivim Bajaginim vokalom i nepogrešivom rock poetikom.

‘U sali lom’, 12. album Bajage & Instruktora, zajednički su objavili Croatia Records i PGP RTS, a izvršni producent je GMR Beograd.

S objavom albuma premijerno je na CMC televiziji prikazan i spot za naslovnu pjesmu ‘U sali lom’. Režiju potpisuje Vuk Protić i predstavlja dokumentarni snimak s festivala ‘Kustendorf’ gdje su Bajaga & Instruktori premijerno izveli pjesmu.

Album otvara ‘Savršen dan’ nakon koje slijedi naslovna ‘U sali lom’, a tu su i ‘Bilo bi lako’, ‘Može da te ubije grom’ koja će biti sljedeći singl, ‘Rekla si’, ‘Loše napisan dan’, ‘Nikad te više neću zvati’ i bonus pjesma, dobro poznata i 2015. godine objavljena ‘Kad mesec prospe rekom srebra sjaj’, koju je Bajaga snimio s beogradskim bluzerima Point Blank, čiji frontmen Dragoljub Crnčević potpisuje glazbu te s gitaristom YU grupe Dragim Jelićem.

Glazbu za pjesmu ‘Severac’ napisao je Žika Milenković, koji ju je i otpjevao u duetu s Bajagom dok je tekst za ‘Noćima sanjam’ djelo uglednog dramskog pisca i scenarista Dušana Kovačevića. Sve ostale pjesme potpisuje Bajaga, a sjajnom svirkom popratili su ga njegovi Instruktori: Aleksandar Lokner, Žika Milenković, Miroslav Cvetković, Čedomir Macura i Marko Nježić. Dašak novoga u prepoznatljivoj zvučnoj slici znače novi Bajagin iskorak na koji njegovi fanovi, a i svi ljubitelji rock ‘n’ rolla, neće ostati imuni.

Album je sniman u studiju O, Olivera Jovanovića, pod producentskom palicom Saše Habića, koji je producirao njihove legendarne albume ‘Sa druge strane jastuka’, ‘Jahači magle’ i ‘Prodavnica tajni’. U glasovitom studiju Abbey Road u Londonu napravljena je postprodukcija, a za dizajn omota zaslužan je Marko Vajagić. Od gostiju na albumu tu su prekaljeni glazbenici i dugogodišnji prijatelji benda: Saša Ranđelović Ranđa (gitara), Davor Rodik (pedal steel gitara), Marko Kuzmanović (bubnjevi) i Nikola Vranjković (gitara).

‘Imamo dvije klasične balade – jednu ‘veliku’ i jednu ‘malu’. ‘Noćima sanjam’ je srednjeg tempa, ostale su brze. Shvatili smo da nam treba još tih brzih pjesama u repertoaru. Prijalo nam je da se, poslije desetak godina, vratimo u veliki studio. Sretni smo što smo ponovo surađivali sa Sašom Habićem. On jedno vrijeme nije radio, vratio se na velika vrata’, ispričao je Bajaga.

C. R.

Tagged: , , , , , , , ,