Balet Bajadera u kinu

U ponedjeljak 14. srpnja Marijinski baletni ansambl izvest će legendarni balet ‘Bajadera’, a njihov će nastup iz povijesnog Marijinskog kazališta uživo prenositi kina diljem Europe.

BajaderaBalet za čiju je originalnu koreografiju zaslu­žan Marius Petipa premijerno je izveden 1877., a sada će iz Marijinskog ka­zališta prvi put biti emitiran uživo u sklopu godišnjeg festivala Zvijezde bije­lih noći iz Sankt Petersburga pod ravnanjem umjetničkog direktora Valeryja Gergieva.

Dojmljiva priča o plemenitom ratniku Soloru i hramskoj plesačici Nikiji, ‘Bajadera’ ili ‘Hramska plesačica’, klasični je balet iz 19. stoljeća koji spaja egzotičnost tadašnje Indije i zapanjujuću virtuoznost ruskog baleta te nam donosi jednu od najslavnijih scena klasičnog baleta – Kraljevstvo sjena.

Kada je ansambl Marijinskog kazališta posljednji put izveo ovaj slavni balet u Londonu u Kraljevskoj operi 2011., kritičari i gledatelji bili su oduševljeni. Tri glavne zvijezde Viktoria Tereshkina, Anastasia Matvienko i Vladimir Shklyarov reprizirat će uloge za izravan prijenos i ljubiteljima baleta pružiti priliku za uživanje u najboljem ruskom baletu iz udobnih kino sjedala.

Izravan prijenos baleta ‘Bajadera’ dio je kino sezone ‘Mariinsky on Screen’ u distribuciji londonskog kino distributera More2Screen u suradnji s francus­kom produkcijskom kućom Telmondis.

Balet ‘Bajadera’, jedan od najpoznatijih i svakako jedan od najromatičnijih naslova klasičnog plesa, CineStar prenosi uživo iz Marijinskog kazališta samo 14. srpnja s početkom u 19.30 sati. Ne propustite pogledati pravi spek­takl i osjetiti kako je biti dio poznatog festivala ‘Zvjezdane bijele noći’ koji se već dugi niz godina održava u St. Petersburgu. Sve gledatelje CineStar časti čašom pjenušca.

Plesači
Nikija: Viktoria Tereshkina
Solor: Vladimir Shklyarov
Gamzati: Anastasia Matvienko

Produkcija
Maestro: Valery Gergiev
Glazba: Ludwig Minkus
Koreografija: Marius Petipa (1877)
Obrada koreografije: Vladimir Ponomarev i Vakhtang Chabukiani (1941.) s plesovima Konstantina Sergeyeva i Nikolaia Zubkovskyja
Libreto: Marius Petipa i Sergei Khudekov
Dizajn seta: Mihail Shishliannikov prema dizajnima Adolfa Kvappa, Kon­stantina Ivanova, Pyotra Lambina i Oresta Allegrija
Kostimografija: Yevgeny Ponomarev
Dizajn rasvjete: Mihail Shishliannikov

Balet u tri čina
Trajanje: 180 minuta

Blitz

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,