Balet Petar Pan nakon 50 godina u HNK-u

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu priprema ‘Petra Pana’, posljednji ovosezonski premijerni naslov središnje nacionalne kuće, u koreografiji talijanskog baletnog umjetnika Giorgia Madije i pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog koji će premijerno biti izveden 30. lipnja.Petar Pan-balet (foto Mara Bratoš)Priča o ‘dječaku koji nije želio odrasti’ jedan je od najuspješnijih i najpopularnijih dječjih klasika svih vremena, ispričan generacijama djece koji je škotski pisac James Matthew Barrie 1904. prvi put postavio kao kazališnu dramu u Londonu. U nizu različitih adaptacija ta je drama (koju je Barrie potom napisao u formi romana) ispričana na pozornicama i ekranima diljem svijeta te ponajviše u spavaćim sobama milijuna djece.

Pedeset godina nakon svjetske premijere u Zagrebu, balet ‘Petar Pan’ vraća se na pozornicu središnje nacionalne kuće. Naime, 1966. ovaj je balet za djecu komponirao čuveni skladatelj Bruno Bjelinski za kojega se može reći kako je uistinu bio hrvatski skladatelj svjetskih obzora. Djelo je praizvedeno iste godine u HNK, prema zamisli i u koreografiji Nenada Lhotke, a pod ravnanjem Mire Belamarića.

Novo će uprizorenje ‘Petra Pana’ kreirati Giorgio Madia, poznat po svojemu osebujnom umjetničkom rukopisu, kojim kroz niz zapanjujućih i atraktivnih kazališnih spektakala, poput ‘Alisine zemlje čudesa’ i ‘Čarobnjaka iz Oza’ (koje je osmislio za Državni balet u Berlinu), posljednjih godina privlači pozornost na najznačajnijim europskim kazališnim pozornicama. To će biti prvi susret zagrebačkoga Baleta s Madijom i njegovim plesnim izričajem koji će, zasigurno, rezultirati daljnjim pozitivnim profesionalnim pomacima baletnoga ansambla.

Uz knjigu o izmišljenome liku ‘Petru Panu’, odrastali su naraštaji djece diljem svijeta, sanjareći kako će Petar i Zvončica sletjeti upravo na njihov prozor i odvesti ih u nezamislive pustolovine. Publika HNK svih uzrasta, zasigurno će s uzbuđenjem prihvatiti ovu jedinstvenu priliku, evocirajući pritom uspomene iz djetinjstva te zajedno s baletnim ansamblom otputovati u fantastičnu zemlju Nigdjezemsku.

I. S.


Romeo i Julija-HNK
S. Prokofjev: Balet Romeo i Julija u HNK-u
Tagged: , , , , , , , , ,