Barok je novi rock: Orlando furioso u Dubrovniku

Glas je naš prvi instrument, pa nije neuobičajeno da violinisti i dirigenti pronađu inspiraciju u pjevačkoj frazi. Isto tako, mnogi pjevači koriste određenu instrumentalnu virtuoznost u svojim nastupima. No, pronaći glazbenika koji može nesmetano uklopiti sve troje zajedno? To je nečuveno – osim ako niste čuli za Dmitryja Sinkovskog.Ovaj ruski virtuoz u Dubrovniku nastupa od 5. do 12. lipnja i održava niz koncerata s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Karizmatični glazbenik Dmitry Sinkovsky izražava svoju umjetnost kroz rijetku kombinaciju triju različitih aspekata kao violinist, dirigent i kontratenor. Drugo izdanje ciklusa barokne glazbe ‘Orlando furioso’ pružit će dubrovačkoj publici četiri sjajna koncerta.

Na prvom koncertu koji se održava 5. lipnja, Sinkovsky će s Gudačkim sastavom orkestra izvesti jedno od najpoznatijih djela svih vremena, ‘Četiri godišnja doba’ Antonija Vivaldija, a potom slijedi nastup vokalnog ansambla Antiphonus koji priprema narodne pjesme britanskih otoka uz pratnju talijanske lutnjistice Elise La Marca. Na trećem koncertu imat ćemo priliku slušati ovaj hvaljeni i nagrađivani vokalni ansambl, dok će Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnati maestro Tomislav Fačini. Na tom koncertu izvest će se djela Händela, Antuna Sorkočevića i J. S. Bacha.

Posljednji koncert, 12. lipnja bit će u rukama Dmitryja Sinkovskog te ruskog violinista Vladislava Pesina, ispunjen djelima Bacha i Händela. Prvi koncert ovog ciklusa održat će se u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik, a ostala tri u atriju Kneževog dvora.

I. C.

Tagged: , , , , , , , , ,