Beč: Spoj kazališta i proširene stvarnosti

Građani i posjetitelji Beča moći će se od 25. kolovoza uputiti na putovanje kroz vrijeme i uroniti u svijet romana ‘Orlando’ Virginije Woolf iz potpuno nove perspektive, zahvaljujući tehnologiji proširene stvarnosti.

Na pet javno dostupnih postaja u središtu grada očekuje ih hibridna pozornica koja se sastoji od stvarnih lokacija i digitalnih kazališnih elemenata koji uključuju slike, tekstove, izvedbe, video, svjetlosne instalacije i sl.

Postaje su zamišljene kao dio ture, a udaljene su oko 15 minuta hoda. Svaka se postaja sastoji od audiovizualnih predstava u trajanju od tri minute. Pritom će sudionici ture putem posebne aplikacije moći slijediti tragove ‘Orlanda’.

U svom satiričkom romanu slavna britanska spisateljica opisuje pustolovine mladog plemića i pjesnika. On se na svom putovanju kroz vrijeme pretvara u ženu i upoznaje ključne predstavnike engleske književnosti. Pritom bečki umjetnici u sklopu novog projekta tematiziraju ovu transformaciju, suočavanje s obiteljskom prošlošću, pitanje stereotipa i rodnih uloga, binarnog koncepta muškarca i žene te podrijetla i identiteta.

M. Č. / Foto: Glass Circle


Tagged: , , , , , , , , , ,