Koncert Bečke filharmonije posvećen ljudskim pravima

Ljubitelji klasične glazbe u austrijskoj prijestolnici i ove će godine moći uživati u vrhunskim izvedbama Bečke filharmonije na otvorenom na njihovu velikom ljetnom koncertu.

Koncert ljetne noći u vrtu baroknog dvorca Schönbrunn održat će se 8. lipnja. Njime će ravnati kanadski dirigent Yannick Nézet-Séguin, a solistica večeri bit će latvijska operna pjevačica Elīna Garanča.

Program seže od francuskog romantizma s djelima Georgesa Bizeta i Hectora Berlioza sve do razdoblja impresionizma s djelima Mauricea Ravela. Prvi je put u program uključeno i djelo francuske skladateljice Lili Boulanger, prve ženske dobitnice renomirane nagrade Prix de Rome koju je osvojila 1913. godine.

Ravnatelj Bečke filharmonije Daniel Froschauer naglasio je da će kompozicija biti posvećena Općoj deklaraciji o ljudskim pravima te da je predanost zaštiti ljudskih prava danas važnija nego ikad. Deklaracija o ljudskim pravima usvojena je prije 75 godina, a privrženost ciljevima deklaracije potvrđena je donošenjem programa djelovanja prije 30 godina na Bečkoj konferenciji o ljudskim pravima.

Ulaz je tradicionalno besplatan kako bi se klasična glazba približila što većem broju ljudi, a prenosit će se i na Hrvatskoj radioteleviziji. Više o programu: https://www.wienerphilharmoniker.at/en/summernightconcert

M. C. / Foto: Max Parovsky


Tagged: , , , , , , , ,