Bečka filharmonija: Novogodišnji koncert s virtualnim pljeskom

Vijest da će se 1. siječnja 2021. unatoč trenutnoj pandemiji koronavirusa održati Novogodišnji koncert Bečke filharmonije razveselila je ljubitelje klasične glazbe diljem svijeta.Prvi Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara izveden je 31. prosinca 1939., a od 1941. tradicionalno se održava svakog prvog siječnja u godini. Međutim, Zlatna dvorana bečkog Musikvereina ovaj put neće biti ispunjena publikom, jer ona ne smije biti prisutna na koncertu zbog epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi u Austriji. Prvi je to put u povijesti da Bečka filharmonija svira bez publike u Zlatnoj dvorani.

No, unatoč tome pljesak ni ove godine neće izostati. Zahvaljujući inicijativi austrijske televizije ORF, gledatelji ispred malih ekrana bečke će filharmoničare, čiji se koncert prenosi uživo u više od 90 zemalja, moći nagraditi virtualnim pljeskom. Pljesak će odjeknuti dvoranom Musikvereina zahvaljujući posebnom softveru i zvučnom sustavu tvrtke Poet Audio iz Graza, a moći će se čuti i u TV prijenosu uživo.

Kncertom će šesti put ravnati talijanski dirigent Riccardo Muti, a na repertoaru će se uz tradicionalna djela skladatelja iz obitelji Strauss naći i skladbe Franza von Suppéa, Carla Zellera, Karla Millöckera i Karela Komzáka.

Austrijski ORF stoga poziva ljubitelje glazbe da sudjeluju u inicijativi prijavom na www.mynewyearsconcert.com i svojim pljeskom daju podršku ne samo Bečkim filharmoničarima, već i svim kulturnim djelatnicima. Znak je to zajedništva u vremenima kad su brojne koncertne dvorane i kulturne ustanove u svijetu prazne. Putem te poveznice ljubitelji koncerta također mogu poslati kreativnu fotografiju sebe i svoje obitelji te navesti odakle dolaze, a izabrani uradci iz cijelog svijeta prikazivat će se u trenutku kad se čuje pljesak. Zbog velikog broja pristiglih prijava trenutno je zaustavljen proces registracije. No, novi krug prijava otvara se 26. prosinca.

M. Č. / Foto: Terry Linke


Tagged: , , , , , , , ,