Bečka filharmonija: Novogodišnji koncert opet uživo!

U slavnom koncertu Bečkih filharmoničara, koji će se tradicionalno održati 1. siječnja 2022., ponovo će moći uživati publika u dvorani bečkog Musikvereina kao i gledatelji u preko 90 zemalja diljem svijeta.Prvi Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara izveden je 31. prosinca 1939., a od 1941. tradicionalno se održava svakog prvog siječnja u godini. Na radost svih ljubitelja klasične glazbe ova se tradicija nastavlja i 1. siječnja 2022. kada će ravnanje koncertom u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina preuzeti slavni maestro Daniel Barenboim.

Treći je to put da argentinsko-izraelski pijanist i dirigent ravna ovim popularnim koncertom. Tu zadaću preuzeo je 2009. i 2014. godine, a početak njegove bliske glazbene suradnje s Bečkom filharmonijom seže još u 1965. godinu.

Uz tradicionalno izvođenje djela skladatelja iz obitelji Strauss, na programu Bečkih filharmoničara ovaj će se put naći i skladbe austrijskih kompozitora Josepha Hellmesbergera mlađeg i Carla Michaela Ziehrera.

Novogodišnji koncert televizijskim se putem prenosi uživo u više od 90 zemalja i privlači nekoliko milijuna gledatelja diljem svijeta. Prema epidemiološkim mjerama koje su trenutačno na snazi u Austriji, na koncertu će smjeti biti prisutna i publika koja će na ulazu morati predočiti potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti i nositi zaštitne maske FFP2 u Musikvereinu i za vrijeme trajanja cijelog koncerta. Gledatelji u dvorani moraju imati dodijeljena sjedeća mjesta.

Prvog siječnja 2021. Bečki filharmoničari svirali su pred praznom dvoranom, no gledatelji diljem svijeta mogli su ih nagraditi virtualnim pljeskom.

M. Č. / Foto: Dieter Nagl i Peter Adamik


Tagged: , , , , , ,