Bečki dječaci: Prvi put s djevojčicama na Novogodišnjem koncertu

Jedan od najpoznatijih dječjih zborova u svijetu, Bečki dječaci, danas broje oko 100 aktivnih pjevača u dobi između 9 i 14 godina i podijeljeni su u četiri skupine.Zbor oduševljava publiku diljem svijeta, a svaka skupina provede 9 do 11 tjedana u školskoj godini na turneji. Godišnje izvedu i po 300 koncerata pred gotovo pola milijuna ljudi. Osim dječačkog zbora, ova bečka institucija ima i djevojački zbor.

Bečki dječaci djeluju već više od 500 godina, a kao uvod u 525. obljetnicu postojanja dječački zbor prvi će put u povijesti nastupiti i s djevojčicama na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije 1. siječnja 2023. Pod ravnanjem maestra Franza Welsera Mösta zajedno će izvesti djela Josefa Straussa.

Djevojački zbor osnovan je 2004. godine, a trenutno ima 25 članica u dobi od 9 do 15 godina. Djevojčice uglavnom nastupaju u austrijskoj prijestolnici. Pohađaju različite škole, no dva puta tjedno održavaju probe na školskom kampusu ove renomirane bečke institucije.

Kako bi bile usklađene s prepoznatljivim mornarskim odijelcima Bečkih dječaka, austrijska dizajnerica dizajnirala je nove koncertne odore za djevojački zbor koje će biti prvi put predstavljene na Novogodišnjem koncertu. Djevojčice će nastupati i na svečanom koncertu povodom 525. rođendana Bečkih dječaka koji će se održati 14. svibnja 2023. u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina.

M. C. / Foto: Lukas Beck


Tagged: , , , , , , , ,