Bedenica: Ekološko vinarstvo – vinarstvo budućnosti

U Bedenici, mjestu kraj Svetog Ivana Zeline, održan je prvi Eco-Wine Fest.

Festival je okupio neke od najeminentnijih hrvatskih ekoloških vinara te vinarije iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.
‘Bitno je da se pokaže da ekološko vinarstvo čini razliku, da ono može proizvoditi visokokvalitetna vina te da ima obećavajuću i svijetlu budućnost’, istaknuo je austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich.

Dodao je kako Austrija ima 1238 ekoloških vinarija i da se 22 posto vinogradarskih površina koristi za ekološki uzgoj vinove loze. To Austriju svrstava među vodeće zemlje u ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu.

‘Vinska se omotnica koristi i više nego što je njome predviđeno, pa ćemo ubrzo otvoriti i novi natječaj za ulaganje u vinarsku proizvodnju i opremanje vinarija’, kazao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, otvarajući Eco-Wine Fest.

‘Osnovna ideja festivala bila je pokazati publici da ekološka vina nisu ništa lošija od onih konvencionalnih. Štoviše, ekološka su i bolja’, rekao je vinar Dražen Bedeković, idejni začetnik Eco-Wine Festa.

Njegovu je inicijativu na festivalu pozdravio i Ivan Enjingi, jedan od najcjenjenijih hrvatskih vinara. On se ekološkim vinogradarstvom bavi već 52 godine, a ekološko vinarstvo smatra vinarstvom budućnosti.

Festivalski šator smješten je ispred Kulturnog centra Bedenica, gdje su tijekom dvodnevne manifestacije u ponudi bili i ekološki sokovi, voda te prigodna jela.

Među izlagačima na Eco-Wine Festu bile su hrvatske vinarije Bolfan, Braunstein, Chresno, Čegec, Enjingi, Glavica, Ivanić, Kopjar, Lovrec, Ortenberg, Plavinci, Rizman, Terra Madre i Bedekovich. Svoju ponudu ekoloških vina predstavila su i tvrtke Lu-Ma Ekskluziv i SomMar Adria.

Eco-Wine Fest organizirali su udruga vinara i vinogradara Sesvečina 2024., udruga Bregovita Hrvatska i Općina Bedenica. Rezultati ocjenjivanja vina objavljeni su na: https://www.ewf.hr/

T. R. / Foto: Vedran Metelko


Tagged: , , , , ,