BEETHOVENplus festival za obnovu HGZ-a

Prema ideji violončelistice Kajane Pačak, koja je osmislila, a ujedno je i umjetnička ravnateljica, pokrenut je BEETHOVENplus festival s ciljem povratka koncertne sezone u potresom devastirani Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu.Donatorski festival za obnovu održava se od 14. do 24. rujna u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Kajana je pozvala iznimne umjetnike mlađe generacije koji su prve značajnije glazbene nastupe imali upravo u HGZ-u i svi su se odazvali kako bi doniranjem svojih nastupa pomogli prikupljanju sredstava potrebnih za obnovu HGZ-a.

Festival je otvoren sjajnim koncertom na kojem su nastupili Martina Filjak kao solistica uz Festivalski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića sastavljen od mladih i talentiranih glazbenika.

Koncert je bio podijeljen u dva dijela; u prvom dijelu izvedene su kompozicije Borisa Papandopula: Pintarichiana, suita za gudače, Sonatina: Allegro con spirito, Pastorella: Andante cantabile, Rondo: Allegretto, Dudaš (Cornemuse): Allegro vivace.

U drugom dijelu koncerta nastupila je izvrsna Martina Filjak koja je još jednom pokazala da je istinska umjetnička veličina i kako njezina međunarodna karijera ima potpuno opavdanje. Pošto je ove godine i velika obljetnica (250 godina rođenja) Ludwiga van Beethovena, Martina je izvela Koncert za glasovir i orkestar br. 3 u c-molu, op. 37 u obradi za klavir i gudački orkestar.

Reakcije publike u dvorani kao i onih koji su po prvi puta imali priliku pratiti koncert preko interneta bile su izvrsne. Uz video produkciju Unimedije, to je otvorilo neku sasvim novu praksu u stoljetnoj tradiciji HGZ-a.

N. M.Tagged: , , , , , , , , ,