Obnovljen i dotjeran Hrvatski glazbeni zavod

Novi tepisi, ulaštene i konzervirane kamene površine u predvorju i na svečanom stubištu, obnovljena stolarija na prvom katu, brušeni i lakirani parketi u Velikoj dvorani i hodnicima, moderno uređene sanitarne prostorije – sve je to nova uprava Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu uspjela napraviti u iznimno kratkom ruku.Tek nešto više od godinu dana prošlo je od nemilih događaja koji su na neprimjereni način skrenuli pažnju javnosti na jednu od najstarijih kulturnih institucija u Hrvatskoj.

‘Hrvatski glazbeni zavod je od svog osnivanja 1827. udruga građana, a njezini članovi su istinski su poklonici glazbe i nisu dopustili da se dogodi neki suludi scenarij pretvaranja ove prekrasne zgrade u hotel ili nešto slično. Dramatičnih događaja iz studenog 2018. nerado se sjećamo, a novo ravnateljstvo svim snagama ustraje u borbi za opstanak HGZ-a i njegovu transformaciju u suvremeni kulturni centar. Izvukli smo se iz financijskog minusa i to je najvažnije, no pred nama su veliki planovi i još mnogo posla’, kaže Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.

Zgrada u Gundulićevoj je zaštićeni spomenik kulture, a sagrađena je 1876. donacijama građana. Sada se taj graditeljski biser s najljepšom koncertnom dvoranom polako obnavlja uz veliku podršku Ministarstva kulture, Grada Zagreba ali i brojnih sponzora i privatnih donatora. Novinarima se obratio i Boran Lončarić, koji izdašno pomaže Hrvatskom glazbenom zavodu kao privatni donator i kao sponzor kroz svoju tvrtku GDi, te najavio koncert Vlatka Stefanovskog i dua Hojsak & Novosel na kojem će se prikupljati sredstva za obnovu HGZ-a.

Arhitekt Roman Šilje osvrnuo se na sve što je do sada napravljeno u obnovi zgrade i naglasio odličnu suradnju s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika i pročelnikom Stipom Tutišem te najavio daljnje planove. Svaka intervencija u prostoru Hrvatskoga glazbenog zavoda iznimno je zahtjevna, kako zbog starosti zgrade tako zbog činjenice da se mora strogo poštivati struka i očuvati svaki važan detalj ovog iznimnog kulturnog dobra.

Romana Matanovac Vučković, ravnateljica HGZ-a

Utemeljitelj i umjetnički voditelj Omiš guitar festa, Neno Munitić, govorio je o suradnji s HGZ-om i najavio koncert japanskog gitarista Yukija Saitoa, laureata prošlogodišnjeg festivala, a prisutni su uživali i u nastupu jednog od ponajboljih hrvatskih gitarista Petra Čulića.

‘Pokrenuli smo suradnju s mnogim umjetnicima, ansamblima, glazbenim udrugama, festivalima i natjecanjima i započeli s vlastitim produkcijama s ciljem razvoja publike, prvenstveno one najmlađe. Otvorili smo HGZ-a prema drugim umjetnostima osim glazbene te prema događanjima koja nisu nužno ‘klasična’ ali koja dovode novu publiku i rađaju nove suradnje. Nastavljamo s kampanjom za podršku HGZ-u, sve informacije možete pronaći na https://www.hgz.hr/donacije/,  a u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom pripremamo novi, spektakularni donatorski koncert’, zaključila je Romana Matanovac Vučković.

G. Z. / Foto: Zvonimir Ferina

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,