Benkovačka eko vina u Poljskoj

Jaka ekipa benkovačkih vinara predstavila je svoja vina u Koninu, gradu u sjevernom dijelu Poljske, u Velikopolskom vojvodstvu, kojega je glavni grad Poznanj.
Benkovačka vinaNa čelu s gradonačelnikom Brankom Kutijom, Benkovčani (vinari iz mjesta Nadin, Podgrađe, Polača, Smilčić i Lišane tinjske) poduzeli su trodnevnu ekspediciju u 1400 km udaljeni grad, predstavivši se poljskoj publici u najboljem mogućem svjetlu.

Odličnu ponudu vina Šime Škaulja, Bože Bačića, Željka Vrsaljka, Marka i Tomislava Glavića, Radoslava Bobanovića, Zlatka Kaštelanca, Duška Jokića, Mladena Anića upotpunila su izvrsna vina Badela 1862 – vinarije Benkovac etikete Korlat (merlot, cabernet, sauvignon, shyraz), predstavljao ih je upravitelj Škara.

BenkovčaniBenkovački vinari su u posljednjih nekoliko godina napravili veliki iskorak, koji nije vidljiv samo u relacijama Hrvatske. Božo Bačić s višnjom aromatiziranim vinom i Šime Škaulj s merlotom, osvojili su zlata a Radoslav Bobanović s merlotom 2011. broncu na Decanteru proteklih godina. Željko Vrsaljko, sa svojim cuveeom Nadinska rana, osvojio je zlatnu medalju na Muvinu u Češkoj. Ove nagrade (a da i ne spominjemo sve domaće) dovoljna su potvrda kakva su to vina. Dakle, s takvim pedigreom krenuli su ‘gore’ i više nego zadovoljili ljubitelje dobre vinske kapljice u, neki kažu, ‘sjevernoj Hrvatskoj’. Inače, Poljaci i dalje piju najviše votke i piva, ali potrošnja vina povećava se gotovo dvostruko iz godine u godinu. Naša vina kušali su i upoznali na Jadranu, pa je to i bila poveznica za ovo putovanje. Aleksander Oleš, ‘naš Poljak’, čija je supruga iz okolice Zadra, uz veliku potporu Zbignewa Piotrowskog, glavni je ‘krivac’ za ovo uspješno predstavljanje.Benkovca.

Konin-PoljskaSama izložba održana je u šatoru na velikom imanju Piotrowskog u lijepoj prirodi, uz jezero. Brojni posjetitelji mogli su kušati i maslinova ulja Mas-vina i uljare Vrsaljko iz Nadina. Našlo se tu i paškoga sira i pršuta, a cijelu atmosferu podizala je odlično raspoložena benkovačka klapa. Na svečanom otvorenju bio je gradonačelnik Witynga i ne bi čudilo da Benkovac uspostavi još tješnju suradnju s ovom sredinom. Medijski je sve bilo vrlo dobro popraćeno, među i ostalim, i TV reportažom (pogledajte!) koju je napravio glavni urednik TV Wielkopolska, Slavomir Papiera, te radijski reporteri, uključujući i prvi program Poljskoga radija. Uključili smo se izravno i u drugi program Hrvatskoga radija. Jaku reprezentaciju grada Benkovca, uz gradonačelnika Kutiju, sačinjavali su Vanja Čvrljak iz Turističke zajednice i pročelnik odjela za gospodarstvo Željko Katuša. Šteta zbog kratkoće vremena, što svi skupa nismo više vidjeli od Konina (mogli bismo ga prevesti Konjsko) na rijeci Warti, grada od 80.000 stanovnika. Ja sam ipak uspio, ljubaznošću domaćina Piotrowskog, vidjeti neke centralne točke i najzanimljiviji dio – Stari grad.

Hotel WityngMeđutim, Benkovčani ne staju s prezentacijama, jer su već tjedan dana poslije bili u Italiji, a neki vinari će uskoro ponovno u Poljsku (Katowice i Krakow). Njihova vina, a to su sve svjetske crne sorte merlot, cabernet sauvignon, shyraz se sve više traže kod nas i u inozemstvu. Dakle, samo naprijed Benkovčani i pronosite slavu svojih eko vina. Eko oznaka je zaštitni znak najvećeg dijela vinara i uljara, a Nadin je jedno od najekološkijih mjesta u Hrvatskoj. Ipak, razmislite, jedna zajednička vinska etiketa ne bi škodila. Na kraju, poštovani čitatelji, dođite i kušajte ova izvrsna vina u kraju u kojem su se od davnina proizvodila dobra vina. Zato ćete imati priliku početkom srpnja na festivalu u Benkovcu – Bukara fest. Živi bili i živjeli!

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Pročitajte još: 5. Vinfest Benkovac , Krakow EnoExpo: Hrvatska vina u Poljskoj


 

Tagged: , , , , , , , , ,