Berba u vinogradima krašićke vinarije Barun

Berba grožđa u vinogradima Barun vinarije u krašićkome kraju, poznatome po kardinalu Alojziju Stepincu, započela je manzonijem, sortom za proizvodnju pjenušavog vina Barun Brut Nature, Zero dosage. Vinarija Barun jedina je hrvatska vinarija koja proizvodi pjenušac od sorte manzoni te posebno zanimljiv (jedini hrvatski) poluslatki pjenušac od muškata žutog i pjenušavi ružičasti klasik – rosé pjenušac od sorte crni pinot.‘Vrhunsko grožđe sorte manzoni brali smo kada su omjeri kiselina i šećera bili idealni za proizvodnu pjenušca. Grožđe se hladi na 0°C i onda počinje prerada. Manzoni se pokazao kao iznimno zanimljiva sorta za pjenušac jer je, kao križanac rajnskog rizlinga i pinota bijeloga, dobio aromatičnost, eleganciju, svilenkastost i fine kiseline – koje taj pjenušac čine drukčijim. Osim pjenušca, proizvodimo i mirno vino u Manzoni Ice varijanti… A muškat žuti bio je poseban izazov, kojeg sam se prihvatio nakon studijskog putovanja u talijansku vinariju Maeli, koja je dobila prestižnu nagradu za najbolji pjenušac od muškata žutog na svijetu 2015 (Champagne & Sparkling Wine World Championships 2015). Napravio sam pjenušac koji je obilježio ovo ljeto, a idealan je i uz slana jela, ne samo uz deserte’, kaže Josip Barundić, vlasnik vinarije s adresom rođenja u Francuskoj odakle (vinska podloga ) i hrabrost za istraživanje neklasičnih vinskih sorti u proizvodnji pjenušaca u Hrvatskoj.

Manzoni bijeli je poznat kao incrocio manzoni 6.0.13., najpoznatiji među klonovima koje je 1930-ih tijekom rada na usavršavanju sorti uzgojio prof. Luigi Manzoni u Poljoprivrednoj školi za vinogradarstvo i vinarstvo u Coneglianu, u Italiji. To je autohtono grožđe provincije Treviso (Veneto) i križanac je rajnskog rizlinga i pinota bijelog. Grožđe se lako prilagođava vrlo različitim mikroklimatskim uvjetima i tipovima tla. Kožica mu je srednje debljine, vrlo je aromatično. Ovom su vinu roditelji osigurali odličnu strukturu i aromu, pa je vino slamnatožute boje, fino i elegantno, srednjih alkohola i kiselina, nježne arome i okusa po lipinom medu, tjelesno, baršunasto i skladno. Pije se iz riesling čaše, ohlađeno na 10-12°C, a izrazito prija uz lagana jela, plodove mora, ribu, piletinu i puretinu.

Muškat žuti izuzetne rezultate postiže na vapnenim, propusnim i toplim tlima, brežuljkastog reljefa, južnih i toplih ekspozicija. Grozd je srednje velik, srednje zbijen s okruglim bobicama koje su početkom zriobe sjajne zelene boje sa žućkastim preljevom, a u doba tehnološke zrelosti osunčana strana postaje jantarno žuta. Sorta pripada velikoj obitelji muškata koja vuče podrijetlo s bliskoistočnih prostora odakle se proširila, najprije po Sredozemlju, a potom i u druge krajeve svijeta gdje ga zovu i moscato giallo, moscat, moscatel, moscato siro. Vino muškata žutog je od svijetle zelenkasto-žute do slamnato žute boje, izraženog voćnog muškatnog i cvjetnog mirisa s naglaskom na miris bazge. Ovisno o godini, mogu se proizvesti vina u svim kategorijama kakvoće, od pjenušavih, suhih laganih, do predikatnih vina naglašene aromatičnosti.

M. V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , , ,