Vinarija Barundić: Francuski štih podno Plešivice

U zagrebačkim se birtijama, kako urbana legenda kaže, vino nekad dijelilo na – črno, belo i plešivičko. Ta vremena su, na sreću, daleko iza nas, a pod terminom ‘plešivičko’ danas se podrazumijeva široka lepeza vinskih sorti, maštovitih kupaža i lepršavih pjenušaca.Josip-i-Mara-BarundićJedan od predvodnika novog vala plešivičkih vinara svakako je obitelj Barundić, koja se u samo nekoliko godina visoko pozicionirala među istinskim vinoljupcima, a slijedom toga stigla su i priznanja struke.

Josip i Mara Barundić s najmlađom kćeri Anamarijom, koja je pravi majstor u lijepljenju etiketa na boce

Josip i Mara Barundić s najmlađom kćeri Anamarijom, koja je pravi majstor u lijepljenju etiketa na boce

Vinarija Barundić nalazi se u Brezariću blizu Krašića u čuvenoj Dolini kardinala, gdje je Josip Barundić polako počeo obnavljati vinsku tradiciju koju su započeli njegovi baka i djed. Josip je rođen prije 37 godina u Francuskoj, u Nici, a roditelji su ga kao desetogodišnjeg klinca poslali k majčinoj obitelji u rodni kraj. Uživajući u blagodatima seoskog života, pomagao je baki i djedu održavati vinograd te se s vremenom zainteresirao da unaprijedi proizvodnju vina.

Ozbiljnije je počeo raditi prije sedam godina, nabavio suvremenu tehnologiju i naoružao se znanjem, a veliki oslonac mu je enolog Goran Marmilić s kojim uspješno surađuje već pet godina. Osim toga, Josip je sa sobom donio francuski način promišljanja i doživljaja vina te ih uspješno primijenio na ovdašnje prilike.

Barun vina i pjenušci vrlo su užitna i lagana, ponajviše zbog toga što sadrže vrlo malo sumpora. A velika mala tajna je u tehnologiji. Grožđe nakon berbe odmah ide u hladnjaču i hladi se do 0 °C, a maceracija se vrši na 2-3 °C čime se uklanjaju loše bakterije. Zato se mogu dodavati samo male količine sumpora, a rezultat su ‘mekana’ vina i bez gorčine.

‘Naša vina sadrže oko 50 miligrama sumpora po litri, dok se ta količina uobičajeno kreće od 120 do 160 ili čak 200 do 250 kod poluslatkih i slatkih vina’, napominje Josip Barundić.

Barun rose 2013 nagrađen je kao Najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske

Barun nature brute 2013 nagrađen je kao Najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske

Vina proizvode pod brendom Barun izvedenim iz prezimena što zvuči vrlo otmjeno, ali nimalo pretencizono, jer to sasvim opravdavaju kvalitetom.

U svojoj boutique kolekciji zasad imaju Barun graševinu, Barun muškat žuti te vrhunske brut pjenušce Barun nature brut (od sorte manzoni) i Barun rose (od crnog pinota). Za Barun nature brut lani su na Izložbi vina u Sv. Ivanu Zelini osvojili nagradu – Najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske. Svoje vrhunske pjenušce proizvode klasičnom metodom, a za Novu godinu 2017. namjeravaju nazdraviti sa sec pjenušcem od muškata žutog.

‘Moj djed je obrađivao oko 2 hektara vinograda, što je nakon njegove smrti bilo zapušteno, pa sam to obnovio i proširio na još 1 hektar. Uzeli smo još 1 hektar u najam, tako da sada imamo oko 4 hektara i počeli smo saditi još crni pinot. Danas je teško naći radnu snagu za rad u vinogradu jer su, pogotovo mladi, za to nezainteresirani. Zato smo prinuđeni osloniti se na vlastite snage. U vinogradu radim zajedno sa suprugom Marom, a puno nam pomažu moj stric i 16-godišnji sin’, kaže Josip Barundić i dodaje: ‘Teško jest, ali to je jače od nas i uživamo u tome. Na kraju, jako je lijepo dočekati berbu, uspješno plasirati vino na tržište i osvojiti pokoje priznanje.’

Barun vina

Barun vina

Njihova se vina dobrim dijelom prodaju na lokalnoj razini, ali sve više pronalaze put do boljih zagrebačkih restorana i vinoteka, a preko ljeta ‘zapjenušaju’ i Dubrovnik. Može ih se nabaviti u zagrebačkim vinotekama Miva, Dropi, Dornberg i Vintesa, Količinski možda zanemarivo, ali vrijedno spomena – Barun vina nalaze se u vinotekama u Cannesu i Antibesu (Francuska) i Pragu, a u ponudi su i restorana u austrijskom zimovalištu Kitzbühelu.

Po francuski - kokot uz vino

Po francuski – kokot uz vino

Josip je zaposlen u državnoj službi, tako da dobar dio posla oko vinograda i seoskog gazdinstva obavlja njegova supruga Mara. Ona je porijeklom iz Gradačca u sjeveroistočnoj Bosni, kraju poznatom po šljivama i rakiji, ali eto, život je tako odredio da se bavi grožđem i vinom u čemu beskrajno uživa.

Uz sve to, vrsna je kuharica, čemu su svjedočili pečena patka i kokot iz vlastitog uzgoja, te mlinci, kuhani krumpiri, štrukli i ostale domaće delicije koje su nas dočekale na stolu vinske kušaonice Barundić.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA


Griffin pjenušac Ivančić
Griffin pjenušci iz boutique vinarije Ivančić
Tagged: , , , , , , , , ,