U zagrebačkim se birtijama, kako urbana legenda kaže, vino nekad dijelilo na – črno, belo i plešivičko. Ta vremena su, na sreću, daleko iza nas, a pod terminom ‘plešivičko’ danas se podrazumijeva široka lepeza vinskih sorti, maštovitih kupaža i lepršavih pjenušaca.Jedan od predvodnika novog vala plešivičkih vinara svakako je obitelj Barundić, koja se u samo nekoliko godina visoko pozicionirala među istinskim vinoljupcima, a slijedom toga stigla su i priznanja struke.
Vinarija Barundić nalazi se u Brezariću blizu Krašića u čuvenoj Dolini kardinala, gdje je Josip Barundić polako počeo obnavljati vinsku tradiciju koju su započeli njegovi baka i djed. Josip je rođen prije 37 godina u Francuskoj, u Nici, a roditelji su ga kao desetogodišnjeg klinca poslali k majčinoj obitelji u rodni kraj. Uživajući u blagodatima seoskog života, pomagao je baki i djedu održavati vinograd te se s vremenom zainteresirao da unaprijedi proizvodnju vina.
Ozbiljnije je počeo raditi prije sedam godina, nabavio suvremenu tehnologiju i naoružao se znanjem, a veliki oslonac mu je enolog Goran Marmilić s kojim uspješno surađuje već pet godina. Osim toga, Josip je sa sobom donio francuski način promišljanja i doživljaja vina te ih uspješno primijenio na ovdašnje prilike.
Barun vina i pjenušci vrlo su užitna i lagana, ponajviše zbog toga što sadrže vrlo malo sumpora. A velika mala tajna je u tehnologiji. Grožđe nakon berbe odmah ide u hladnjaču i hladi se do 0 °C, a maceracija se vrši na 2-3 °C čime se uklanjaju loše bakterije. Zato se mogu dodavati samo male količine sumpora, a rezultat su ‘mekana’ vina i bez gorčine.
‘Naša vina sadrže oko 50 miligrama sumpora po litri, dok se ta količina uobičajeno kreće od 120 do 160 ili čak 200 do 250 kod poluslatkih i slatkih vina’, napominje Josip Barundić.
Vina proizvode pod brendom Barun izvedenim iz prezimena što zvuči vrlo otmjeno, ali nimalo pretencizono, jer to sasvim opravdavaju kvalitetom.
U svojoj boutique kolekciji zasad imaju Barun graševinu, Barun muškat žuti te vrhunske brut pjenušce Barun nature brut (od sorte manzoni) i Barun rose (od crnog pinota). Za Barun nature brut lani su na Izložbi vina u Sv. Ivanu Zelini osvojili nagradu – Najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske. Svoje vrhunske pjenušce proizvode klasičnom metodom, a za Novu godinu 2017. namjeravaju nazdraviti sa sec pjenušcem od muškata žutog.
‘Moj djed je obrađivao oko 2 hektara vinograda, što je nakon njegove smrti bilo zapušteno, pa sam to obnovio i proširio na još 1 hektar. Uzeli smo još 1 hektar u najam, tako da sada imamo oko 4 hektara i počeli smo saditi još crni pinot. Danas je teško naći radnu snagu za rad u vinogradu jer su, pogotovo mladi, za to nezainteresirani. Zato smo prinuđeni osloniti se na vlastite snage. U vinogradu radim zajedno sa suprugom Marom, a puno nam pomažu moj stric i 16-godišnji sin’, kaže Josip Barundić i dodaje: ‘Teško jest, ali to je jače od nas i uživamo u tome. Na kraju, jako je lijepo dočekati berbu, uspješno plasirati vino na tržište i osvojiti pokoje priznanje.’
Njihova se vina dobrim dijelom prodaju na lokalnoj razini, ali sve više pronalaze put do boljih zagrebačkih restorana i vinoteka, a preko ljeta ‘zapjenušaju’ i Dubrovnik. Može ih se nabaviti u zagrebačkim vinotekama Miva, Dropi, Dornberg i Vintesa, Količinski možda zanemarivo, ali vrijedno spomena – Barun vina nalaze se u vinotekama u Cannesu i Antibesu (Francuska) i Pragu, a u ponudi su i restorana u austrijskom zimovalištu Kitzbühelu.
Josip je zaposlen u državnoj službi, tako da dobar dio posla oko vinograda i seoskog gazdinstva obavlja njegova supruga Mara. Ona je porijeklom iz Gradačca u sjeveroistočnoj Bosni, kraju poznatom po šljivama i rakiji, ali eto, život je tako odredio da se bavi grožđem i vinom u čemu beskrajno uživa.
Uz sve to, vrsna je kuharica, čemu su svjedočili pečena patka i kokot iz vlastitog uzgoja, te mlinci, kuhani krumpiri, štrukli i ostale domaće delicije koje su nas dočekale na stolu vinske kušaonice Barundić.
Mustafa Topčagić / Foto: FAMA