Vinska cesta Plešivice

PlešivicaUdruga G.E.T. koja promovira gastronomiju, enologiju i turizam, čiji su osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek, organizirala je za medije izlet na Plešivicu, sve poznatije i priznatije vinsko područje u okolici Jastrebarskog niti sat vremena vožnje od Zagreba.

Ciban-PlešivicaNa obiteljskom gospodarstvu Ciban iznad Zdihova upriličen je doručak baziran na autohtonim namirnicama (sir, jaja, kobasice) koje nabavljaju isključivo od seljaka iz okolice. U sklopu njihova ugostiteljskog objekta na vrhu brijega s kojeg, kako kažu domaćini, puca pogled na pola Hrvatske, nalazi se šest dvokrevetnih soba. Česti gosti su im lovci iz Italije, koji love u blizini, a od stranaca redoviti ih posjećuju i Austrijanci. S gostima nastoje razviti što prisniji odnos, pružajući im all inclusive uslugu, tako da se tu zaista osjećaju kao kod kuće. U vlastitom vinogradu uzgajaju šest sorti vinove loze, a Drago Ciban posebno je ponosan na svoj rose San Paolo, koji proizvodi od crnog pinota, a nazvan je po obližnjoj crkvici Sv. Pavla koja datira iz 1286. godine.

Bačvar-Golub-PlešivicaS turističkim potencijalima Plešivičke vinske ceste na kojoj je tridesetak vinara, na neformalnom druženju u gradskom vinskom podrumu Mazana, upoznali su nas direktorica TZ Jastrebarsko Ivana Herceg  i gradonačelnik Zvonimir Novosel. Potom smo posjetili jednoga od 12 preostalih bačvara u Hrvatskoj, Milivoja Ivu Goluba, koji je prezentirao izradu hrastovih bačvi u svojoj radionici, a koje većinom koriste plešivički vinari.

Korak-PlešivicaBoutique vinarija Korak bila je naše sljedeće odredište, gdje nas je Josip, sin priznatog vinara Velimira Koraka, upoznao s dijelom tajni uspjeha njihovih vina kao što su rajnski rizling, chardonnay sur lie, pinot crni i syrah. Uz prigodnu degustaciju, uz sir je poslužen i specijalitet tog kraja, slani prhki kolač copanjek,  koji se, kako nam rekoše Korakovi, po receptu i izgledu razlikuje od  sela do sela.

Braje-PlešivicaU to smo se uvjerili već prilikom posjeta vinotočju Braje u Lokošin Dolu, gdje, ne samo da imaju svoj recept za copanjek, nego i vina za koje će se tek čuti, kao što su veltlinac crveni, rajnski rizling, pinot crni i, naravno, portugizac, po kojem je plešivički kraj nadaleko poznat.

U restoranu Karlo nastavljena je ova jednodnevna turneja plešivičkim krajem. Dobrodošlicu su nam poželjeli uz pjenušac Tomac millenium, a uz plešivičku užinu ponudili zeleni silvanac Režek i chardonnay Ivančić. Tanjur ‘Karlo’ s pečenom patkom i svinjetinom pratili su sauvignon Gaj, Mladina i graševina Ledić, uz ‘slatku tajnu’ posluženi su muškat žuti Barundić i pinot sivi Kurtalj, a za kraj, uz šestak sir – Tomčev pinot crni. Živjeli! Plešivica-restoran KarloMustafa Topčagić
Foto: Rene Karaman

Video: Vinski turizam: Plešivica , Berba frankovke u Feričancima

Tagged: , , , , , , , , , , ,