Udruga G.E.T. koja promovira gastronomiju, enologiju i turizam, čiji su osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek, organizirala je za medije izlet na Plešivicu, sve poznatije i priznatije vinsko područje u okolici Jastrebarskog niti sat vremena vožnje od Zagreba.
Na obiteljskom gospodarstvu Ciban iznad Zdihova upriličen je doručak baziran na autohtonim namirnicama (sir, jaja, kobasice) koje nabavljaju isključivo od seljaka iz okolice. U sklopu njihova ugostiteljskog objekta na vrhu brijega s kojeg, kako kažu domaćini, puca pogled na pola Hrvatske, nalazi se šest dvokrevetnih soba. Česti gosti su im lovci iz Italije, koji love u blizini, a od stranaca redoviti ih posjećuju i Austrijanci. S gostima nastoje razviti što prisniji odnos, pružajući im all inclusive uslugu, tako da se tu zaista osjećaju kao kod kuće. U vlastitom vinogradu uzgajaju šest sorti vinove loze, a Drago Ciban posebno je ponosan na svoj rose San Paolo, koji proizvodi od crnog pinota, a nazvan je po obližnjoj crkvici Sv. Pavla koja datira iz 1286. godine.
S turističkim potencijalima Plešivičke vinske ceste na kojoj je tridesetak vinara, na neformalnom druženju u gradskom vinskom podrumu Mazana, upoznali su nas direktorica TZ Jastrebarsko Ivana Herceg i gradonačelnik Zvonimir Novosel. Potom smo posjetili jednoga od 12 preostalih bačvara u Hrvatskoj, Milivoja Ivu Goluba, koji je prezentirao izradu hrastovih bačvi u svojoj radionici, a koje većinom koriste plešivički vinari.
Boutique vinarija Korak bila je naše sljedeće odredište, gdje nas je Josip, sin priznatog vinara Velimira Koraka, upoznao s dijelom tajni uspjeha njihovih vina kao što su rajnski rizling, chardonnay sur lie, pinot crni i syrah. Uz prigodnu degustaciju, uz sir je poslužen i specijalitet tog kraja, slani prhki kolač copanjek, koji se, kako nam rekoše Korakovi, po receptu i izgledu razlikuje od sela do sela.
U to smo se uvjerili već prilikom posjeta vinotočju Braje u Lokošin Dolu, gdje, ne samo da imaju svoj recept za copanjek, nego i vina za koje će se tek čuti, kao što su veltlinac crveni, rajnski rizling, pinot crni i, naravno, portugizac, po kojem je plešivički kraj nadaleko poznat.
U restoranu Karlo nastavljena je ova jednodnevna turneja plešivičkim krajem. Dobrodošlicu su nam poželjeli uz pjenušac Tomac millenium, a uz plešivičku užinu ponudili zeleni silvanac Režek i chardonnay Ivančić. Tanjur ‘Karlo’ s pečenom patkom i svinjetinom pratili su sauvignon Gaj, Mladina i graševina Ledić, uz ‘slatku tajnu’ posluženi su muškat žuti Barundić i pinot sivi Kurtalj, a za kraj, uz šestak sir – Tomčev pinot crni. Živjeli! Mustafa Topčagić
Foto: Rene Karaman
Video: Vinski turizam: Plešivica , Berba frankovke u Feričancima