Berba frankovke u Feričancima

U vinogradima Feravina u Feričancima u petak je održana pokazna berba grožđa.

Feravino-vinograd-SrednjakZanimljivoj pokaznoj, a potom i natjecateljskoj berbi odazvali su se poslovni partneri, predstavnici medija, Hrvatskog rukometnog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora. U branju su se okušali i naši istaknuti sportaši Dubravko Šimenc i Slavko Goluža te mlada TV voditeljica Ana Radišić, dok su glazbeni gosti bili ‘tamburaši u starkama’ – Mejaši.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADobro raspoložena ekipa na lokalitetu Srednjak brala je frankovku, sortu koju je Feravino izvuklo iz zaborava i kojoj posvećuje posebnu pažnju. Uostalom, Frankovka Miraz 2009. je na ovogodišnjem prestižnom Decanteru u Londonu okićena srebrnom medaljom i to već drugi put za redom. Ukusno i slatko pobrano grožđe bit će pretočeno u fine kapljice Frankovke Miraz 2013. i Frankovke Dika 2013.

U muškoj kategoriji najviše grožđa ubrao je Slavko Goluža, dok je među damama najbolji rezultat postigla Milica Sekulić, inženjerka mediteranske poljoprivrede. Ukupno je ubrano 1.010 kilograma frankovke s optimalnim parametrima – 20 posto šećera, i kiselinom 5.7, što će biti pretvoreno u 650 litara izvrsne feričanačke frankovke.

Feravino je odlučilo na ovaj način promovirati berbu kako bi ukazali na razvoj i značaj poljoprivrede, tradicionalnih vrijednosti, razvoj vinogradarstva i proizvodnju izvrsnog vina.

Najljepša je vijest da su vinogradi dobro rodili i kako se očekuje 10% veći prinos od prošlogodišnjeg. Berba će, ovisno o vremenu koje je pomalo hirovito, trajati još desetak dana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFeravino je, sa svojih 100 djelatnika, vodeći gospodarski subjekt feričanačkog kraja i nastavlja tradiciju vinarstva kojemu počeci sežu u 1962. godinu. Feravino trenutačno uzgaja vinovu lozu na 170 hektara, a od sorti u vinogradima prevladavaju graševina i frankovka, uz koje su još zastupljeni bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, zweigelt i syrah, cabernet sauvignon i merlot. Godišnja proizvodnja Feravina kreće se između 800 i 900 tisuća litara. Cilj Feravina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crvenih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja. Kako bi pridonijelo daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima, Feravino je u suradnji s Hrvatskim šumama sagradilo i šest kilometara vinskih cesta, u što je dosad uloženo 1,1 milijun kuna. Kako bi najbolje iskoristilo potencijal slavonskog teritorija, Feravino istodobno ulaže u nove vinograde i u razvoj podruma, koji danas spada među tehnološki najmodernije podrume u Slavoniji. Uz to, Feravino je prije dvije godine obnovilo Vincilirsku kuću, poznati ugostiteljski objekt na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava, a u narednih nekoliko godina otvorit će novi restoran u sastavu poznatog Starog podruma kao i potpuno novi reprezentativni barrique podrum koji će se protezati na površini od čak 1.000 m2.

Libra/Foto: Fama

Pročitajte još: Vinski turizam: Plešivica

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,