Berlin film festival pod političkim pritiskom

Berlinale, jedan od najvećih filmskih festivala na svijetu, započeo je uz snažan naboj velikih političkih tema.Na otvaranju je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je pozvao umjetnike da zauzmu stav o ratu u njegovoj zemlji. ‘Može li umjetnost ostati izvan politike’, upitao je Zelenski u video obraćanju tijekom ceremonije, ocijenivši da je to pitanje ‘ponovo postalo izuzetno važno’. Film može probiti stvarne i ideološke barijere, rekao je Zelenski, ukazujući na ‘Krila želje’, film kojim je Wim Wenders svojedobno predvidio kraj podjele Njemačke. Sada, nastavio je Zelenski, Rusija u Ukrajini ‘podiže novi zid između slobode i ropstva’, a umjetnost ne smije ostati ravnodušna jer ‘glas zla tiho jača’.

Berlinale se vraća u punoj snazi ​​nakon dvije godine ograničenja zbog pandemije, s gotovo 400 filmova na repertoaru. Za nagrade 73. Berlinalea natječe se 19 filmova, od kojih su šest režirale žene.

Osjećajima na otvorenju jasno je dominirala podrška Ukrajini u obrani od Rusije, kao i građanima Irana koji demonstracijama traže veća prava. Prije govora Zelenskog, holivudska zvijezda Sean Penn osobno je predstavio svoj film ‘Supermoć’. Penn je počeo snimati u Ukrajini prije ruske invazije prošle veljače. Film je zbog rata ispao sasvim drugačije od planiranog, rekao je redatelj i glumac.

Njemačka ministrica kulture Claudia Roth podsjetila je na važnost kulture u vrijeme rata i krize. ‘Snimanje i prikazivanje filmova u mračnim vremenima otpor je ugnjetavanju’, rekla je. Političkom naboju otvaranja pridonijele su i dvije aktivistice klimatske organizacije Last Generation, koje su se našle na crvenom tepihu. Incident, međutim, nije izazvao veću strku, jer su uzvanici tada već prošli.

No, nešto ranije uz tepih i na njemu bili su vidljivi simboli podrške iranskim prosvjednicima. Glumica Jasmin Tabatabai s grupom žena podigla je transparent s natpisom ‘Sloboda za žene’. Iranska glumica Golshifteh Farahani, članica žirija, govorila je na konferenciji za novinare o demonstracijama u svojoj zemlji. Iranske vlasti suzbile su prosvjede koji su jesenas potaknuti smrću mlade žene koju je uhitila tzv. moralna policija. Njezina domovina je diktatura pod kojom ljudi nemaju zraka za disati, rekla je Farahani.

dpa / Foto: Soeren Stache


Tagged: , , , , , , , , , , ,