Biblioteka u Spomen školi Branka Ćopića

U Hašanima (BiH), rodnom mjestu književnog velikana, održana je centralna manifestacija u povodu obilježavanja 100 godina rođenja i 30 godina smrti Branka Ćopića, piše banjalučki portal Nezavisne.com.
Branko Ćopić (nezavisne.com)Otvorena je i biblioteka koja je renovirana i opremljena u Spomen školi Branka Ćopića zahvaljujući angažmanu generalnog konzula Srbije u Banjaluci, Vladimira Nikolića. Naime, Konzulat Srbije sudjelovao je u obnovi biblioteke, financiranju građevinskih radova, nabavci namještaja, suvremenih uređaja i računala, a u narednom periodu obnovit će i knjižni fond biblioteke.

‘Što se mene osobno tiče, biblioteka u školi u Hašanima ima istu vrijednost kao i biblioteka u bilo kojem velikom gradu. Na ovdašnjim đacima i njihovim budućim životnim uspjesima je da dokažu kako je ova investicija u znanje bila opravdana’, rekao je Nikolić i podsjetio na stihove Branka Ćopića iz ‘Ježeve kućice’:

Ma kakav bio moj rodni prag on mi je ipak mio i drag
Prost je i skroman ali je moj, tu sam slobodan i gazda svoj
Vrijedan sam, radim, bavim se lovom i mirno živim pod svojim krovom
To samo hulje nosi ih vrag za ručak daju svoj rodni prag

‘Upravo ovi Ćopićevi stihovi svojevrsna su metafora za osnovne vrijednosti kao što su marljivost, dosljednost, odanost, poštenje… što u realnom životu predstavlja temelj za posvećenost općem dobru i javnom interesu, odnosu prema društvu i državi u cjelini’, rekao je Nikolić.

M. R. Foto: V. Stojaković  / Nezavisne.com


Branko Ćopić
100 godina Branka Ćopića

Tagged: , , , , , , , , , , ,