Biciklisti u čast poginulim vatrogascima

Sedamdesetak biciklista iz cijele Hrvatske, gotovo 400 kilometara ceste, tri dana vožnje, neizmjerna količina pozitivne energije i jedan veliki i plemeniti cilj – odati počast onima koji su izgubili svoje živote u onome što se pamti kao najveća vatrogasna tragedija u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kako na dostojan način odati počast onome tko je ostavio svoj život za javno dobro? Vjerojatno vrlo teško, no vrijedno je pokušati. Upravo je to bila misao vodilja članova vatrogasnog društva DVD Sesvetski Kraljevec i Biciklističkog kluba Sutla kad su se prošle godine uputili na 1. Biciklistički maraton za kornatske vatrogasce, u spomen na 12 života koji su 2007. izgubljeni u buktinji na Kornatima. S ciljem da ovaj događaj postane tradicionalan, maraton se ove godine vozi opet, i to s još većim brojem sudionika, bržim tempom te dodatkom u odnosu na prošlu godinu – organiziranim odlaskom na Kornate te polaganjem vijenaca za poginule vatrogasce.

‘Kornatska tragedija počela je padati u zaborav, što se nikako ne smije dogoditi. Odličan način kako održati uspomenu na njih upravo je ovaj maraton koji se vozi kroz pola Hrvatske i ujedinjuje vatrogasna i biciklistička društva čak šest županija’, izjavila je Ana Marija Baričević, jedna od organizatorica maratona.

‘Naravno da je ideja nastala upravo zbog obilježavanja obljetnice smrti poginulih vatrogasaca. No ovim bismo događanjem željeli odati počast i njihovim kolegama koji se svakodnevno bore s prosječnom čovjeku nezamislivim opasnostima, a sve to kako bi sačuvali naše živote i našu imovinu. Svakog ljeta svjedočimo tome, a ni ovo ljeto nije bila iznimka’, dodala je Ana Marija koja je i sama članica DVD-a već 21 godinu.

2. Biciklistički maraton za kornatske vatrogasce održat će se od 27. do 30. kolovoza, a polazak je ispred Arena Centra u Zagrebu.

M. P.

Tagged: , , , , , , , , , ,