Biciklistički maraton u spomen na kornatsku tragediju

Devet godina nakon velike tragedije, sjećanje još uvijek nije izblijedilo. Svoj doprinos tome svakako daju i biciklisti koji se već treću godinu okjaju kako bi odali počast žrtvama najveće vatrogasne tragedije na ovim prostorima u posljednjih nekoliko desetaka godina.Biciklisti-Maraton za kornatske vatrogasceSedam je sati ujutro, kraj je kolovoza i skupina biciklista kreće na put dug oko 400 kilometara. Vodi ih isključivo vlastiti entuzijazam i jedna žarka želja – odati počast vatrogascima poginulima 2007. godine u buktinji na Kornatima. Scenarij je to koji se već treće godine ponavlja u isto vrijeme – u vrijeme obljetnice kornatske tragedije. Želja je ove godine svakako jača nego ikad – maraton, naime, vozi rekordan broj biciklista, njih gotovo 130. Organizatori maratona, DVD Sesvetski Kraljevec i Biciklistički klub Sutla, ovakvu brojku nisu mogli ni zamisliti kad je ideja stavljena na stol prije tri godine.

‘Velika je čast i privilegij biti dio svega ovoga. Nismo ni sanjali da će cijela priča narasti do ovakvih razmjera i zaista nemamo riječi kojima bismo opisali svoju zahvalnost svim biciklistima. U konačnici, i to je pokazatelj da smo se okupili za pravi cilj i da ono što radimo ima težinu’ izjavila je Ana Marija Baričević, jedna od organizatorica maratona.

Biciklistički se maraton vozi kroz pola Hrvatske i ujedinjuje vatrogasna i biciklistička društva čak šest županija. ‘Naravno da je ideja nastala upravo zbog obilježavanja obljetnice smrti poginulih vatrogasaca. No, ovim bismo događanjem željeli odati počast i njihovim kolegama diljem zemlje koji se svakodnevno bore s prosječnom čovjeku nezamislivim opasnostima, a sve to kako bi sačuvali naše živote i našu imovinu. Svakog ljeta svjedočimo tome, a ni ovo ljeto nije bila iznimka’, dodala je Ana Marija, koja je i sama članica DVD-a već 22 godine.

3. Biciklistički maraton za kornatske vatrogasce održat će se od 26. do 28. kolovoza, prema programu koji možete pogledati ovdje. Ako se slučajno nađete u prilici da pomognete biciklistima – pružite ruku. Ako ne – nemojte zaboraviti zašto oni to rade. I to će biti dovoljno.

A. M.


Biciklistički maraton za kornatske vatrogasce
Biciklisti u čast poginulim vatrogascima


Tagged: , , , , , , , , ,