Bijeg do mora Veljka Bulajića

Snimanje dugometražnog igranog filma ‘Bijeg do mora’ redatelja i scenarista Veljka Bulajića počelo je u Rovinju. Najveći dio filma snimat će se na brojnim lokacijama u Istri, a nastavit će se u travnju u Gorskom Kotaru i u Crnoj Gori.Film prati zbivanja i sudbine triju glavnih likova u dramatičnim okolnostima Drugog svjetskog rata, koje povezuje s današnjim vremenom. Osnovna tema filma je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi, tzv. malog čovjeka.

‘Bez ideologizacije jedne ili druge ratne strane, film je zamišljen kao suvremeni pogled, s distancom, neopterećen artikulacijom političkog i ideološkog kuta gledanja. Tu filmsku priču, o takozvanim malim ljudima s obje zaraćene strane, obilježava okrutnost rata, a jednako i današnji život’, izjavio je redatelj Veljko Bulajić.

‘Veljko Bulajić predstavlja veliko ime u povijesti europske kinematografije, ali još je zanimljiviji njegov aktualni stvaralački duh koji kao da nikad nije bio mlađi i kreativniji. Bulajićeva zanatska superiornost i perfekcionizam, te istančani osjećaj za glumce obećavaju još jedno značajno ostvarenje’, kaže producent filma Tomislav Žaja.

Direktor fotografije je Stanko Herceg, skladatelj Duke Bojadžiev, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Goranka Krpan, a slikarica maske Ana Bulajić Črček. Glavne uloge u filmu nose Tom Wlaschiha, Dijana Vidušin, Jadranka Đokić i Barbara Prpić. Film nastaje u produkciji Gral Filma iz Zagreba, Dogma Studija iz Crne Gore i Geyzer Produkcije iz Makedonije, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a, Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film Makedonije.

HAVC


Veljko Bulajić: SEE filmska legenda u Parizu
Tagged: , , , , , , , , ,