Bludno smeđa: Turski roman za sapunicu

U izdanju zagrebačkog nakladnika Hena com objavljen je roman ‘Bludno smeđa’ Hande Altayli, spisateljice iz Turske.

Bludno smeđaOvo je priča koja spaja ali i razdvaja i ljude i gradove. Proteže se od malog i ‘mračnog’ anadolskog sela do velikog i ‘sjajnog’ Istanbula. Narin, koja je odrasla u obitelji koja se držala na okupu ne iz ljubavi već iz nužde, nakon ljubavnog razočaranja, spoznaje da se na kraju jednog puta otvaraju drugi, veći putevi. Treba upornosti i snage da se jednim od njih krene a i kad se pođe novim pravcem neminovno se iza sebe ostavlja trag. Bit će potrebno da prođu godine kako bi se razumjela razotkrivena mržnja i izdaja na tim putevima i kako bi se pronašlo sve ono što je izgubljeno.

Narin je odlučna ustrajati bez obzira na teškoće i strah. Slučajni susret sa Deniz, otvorit će joj put u bogati svijet Istanbula ali i u prijateljstvo u kojem nema tajni, osim jedne jedine – Firata, dovoljne da to prijateljstvo bude iskušano na najdelikatniji način.

‘Bludno smeđa’ je iskren i potresan roman Hande Altayli, ispisan snažnim i upečatljivim stilom pa se autorica s razlogom ističe kao mladi, svježi glas turske suvremene književne scene. Roman govori o odrastanju i osobnom sazrijevanju mlade djevojke, kontrastirajući pritom sliku anadolske seoske sredine s velegradskim životom.

Po ovom je romanu u Turskoj snimljena i televizijska serija pod nazivom ‘Merhamet’, čije prikazivanje još uvijek traje.

Hande AltayliHande Altayli, rođena je 1971. godine u Edremitu. Diplomirala je na Visokoj školi Galatasaray. Studirala je političke znanosti i međunarodne odnose na Sveučilištu Bogazici. Iskustvo je stjecala u literarnim i reklamnim agencijama. Osim romana, piše poeziju, a 2006. objavljen je njezin prvi roman ‘Aşka Şeytan Karişir /The Devil Gets the Better of Love’. Roman ‘Maraz’ objavljen je 2009., a 2012. izašao joj je roman ‘Bludno smeđa’. Uz odlične kritike, Hande bilježi i veliku čitanost, a sva tri romana bili su najprodavanije knjige u godinama objavljivanja. Knjige su joj prevedene na mnoge jezike.

Hena com

Tagged: , , , , , , , , , , , ,