Bob Dylan: Complete Album Collection Vol. 1

Bob Dylan definitivno je jedinstveni umjetnik s karijerom bogatom čak 60 godina. Upravo je tih 60 godina stalo u kolosalni box set: ‘Bob Dylan Complete Album Collection Vol. One’ (Columbia Records/Menart).Bob DylanKako bi se box set ispromovirao kod što širog spektra publike, pobrinuo se Dylanov PR koji je na njegovoj službenoj Facebook stranici stavio obavijest i na hrvatskom što je oduševilo hrvatske fanove. Ovih dana izašao je i interaktivni video u čast pola stoljeća od pjesme Like a Rolling Stone.

Box set se sastoji od 35 studijskih albuma (uključujući i prvo ikad sjeverno-američko izdanje albuma ‘Dylan’ iz 1973.godine na CD-u), 6 live albuma, dvodijelni ‘Side Tracks’ i knjigu s debelim koricama koja prati album po album s bilješkama Clintona Heylina i uvodom koji je napisao Bill Flanagan.

Od debitanskog albuma iz 1962. godine jednostavno nazvanog ‘Bob Dylan’ box set prati neprestanu transformaciju ovog pjevača, tekstopisca, koncertnog izvođača i studijskog umjetnika. Svojom pojavom i glazbom revolucionarizirao je folk, pop i rock glazbu i na koncu svoje karijere još uvijek uspijeva dotaknuti nove granice, konstantno pronalazeći načine da pokaže i istraži ljudske doživljaje, svjetovno i kroz glazbu.

Njegov utjecaj opisao je i američki predsjednik Barack Obama prošle godine u svibnju kad je Dylanu dodijeljena ‘Predsjednička medalja za slobodu’.

‘Nema većeg giganta u povijesti američke glazbe. Moderni trubadur – Bob Dylan etablirao je sebe u jednog od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća. Bogata poezija njegovih tekstova, otvorila je nove mogućnosti za popularnu glazbu i inspirirala generacije. Njegova glazba donijela je drevnu tradiciju u moderno doba. Više od 50 godina nakon što je počela njegova karijera, Bob Dylan ostao je istaknuti glas našeg naroda i svijeta.

Bob Dylan je vjerojatno jedini umjetnik koji je primio ‘Predsjedničku medalju za slobodu’, ‘Pulitzerovu nagradu’ za ogroman utjecaj na popularnu glazbu i američku kulturu, Oscara za ‘Things Have Change’ – najbolja originalna pjesma, te mnogobrojne Grammy nagrade. Upravo zato je ovaj box set povijesna kolekcija na jednom mjestu!

Bob Dylan trenutačno uživa komercijalni i kritički uspjeh s posljednjim izdanjem ‘The Bootleg Series, Vol. 10 – Another Self Portrait’, koji obuhvaća dosad neobjavljene live i studio snimke iz razdoblja 1969.-1971. godine. ‘The Bob Dylan Complete Album Collection Vol. 2’ planiran je za iduću godinu, a obuhvatit će cijeloukupni Bootleg Series po prvi put.

Menart

Pročitajte još: Bob Dylan: Rijetke i neobjavljene pjesme

Tagged: , , , , , ,