Bob Dylan: Nobelova nagrada za književnost

Legendarni Bob Dylan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Vijest dana u glazbenom svijetu je odmah nakon proglašenja odjeknula u medijima i na društvenim mrežama diljem svijeta.bob-dylan-biografijaŠvedska Akademija nagradila je njegov talent, inovativnost i kreativnost, odnosno nagradila ga je za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost.

Dylan je prvi Amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost nakon 1993. godine. Tada je nagradu osvojio Toni Morrison, a prije njega su tu nagradu primili njihovi sunarodnjaci William Faulkner, Ernest Hemingway i John Steinbeck.

Nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine, a dobitnici su autori različitog jezičnog i kulturnog podrijetla. Dodjeljuje se jednom godišnje autoru koji je napisao ‘najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima’. Pod ‘djelom’ se ne smatra nužno jedno djelo, može značiti i životni opus autora.

Bob Dylan je rođen 1941. u gradiću Duluthu u američkoj državi Minnesoti pod imenom Robert Allen Zimmerman. Na posljednja dva albuma ‘Fallen Angels’ (2016.) i ‘Shadows In The Night’ (2015.) posvetio se američkim skladateljima i Franku Sinatri.

Menart je 2013. godine objavio i hrvatski prijevod biografije Boba Dylana ‘Tko je taj čovjek? U potrazi za pravim Bobom Dylanom’.

M. R.


Bob Dylan
Bob Dylan: Rijetke i neobjavljene pjesme

Bob Dylan
Bob Dylan: Nova pjesma, album i turneja
Tagged: , , , , ,